Πότε και πώς θα καθοριστεί ο νέος κατώτατος εθνικός μισθός

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ύψους του κατώτατου μισθού (σ.σ.: και μέσω αυτού, ψαλίδι στις αυξήσεις μέσω τριετιών) φέρνει το χρονοδιάγραμμα (time table) των αποφάσεων που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας στον πρωθυπουργό και την Τρόικα.

Ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Σύμβασης δεν θα πέσει κάτω από τα 586 ευρώ, δήλωσε χθες ο κ. Βρούτσης, ο οποίος το Σάββατο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο και ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα

των αποφάσεων.

Αύριο Τρίτη θα γίνει -εκτός απροόπτου- νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα «εργασιακά», με αιχμή τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης κατά 30%.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου (σ.σ.: που αποκάλυψε ο «ΤτΚ») και χθες δόθηκε στη δημοσιότητα:

Θεσμοθετείται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 ο νέος μηχανισμός βάσει του οποίου θα καθορίζεται (με την εμπλοκή του κράτους) ο κατώτατος μισθός μετά τη λήξη της τριετούς διάρκειας (1η/1/2010-1η/1/2013) Εθνικής Σύμβασης.

Ο νέος εθνικός μισθός θα εφαρμοστεί σε συμβάσεις που θα υπογραφούν από την 1η Απριλίου του 2013, καθώς τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων ισχύουν για τρεις μήνες (μετενέργεια) μετά τη λήξη της σύμβασης.

Με το νέο μηχανισμό, ο εθνικός μισθός θα είναι συνάρτηση τριών παραγόντων:

-Της πρότασης στην οποία θα καταλήξουν (αν καταλήξουν) οι κοινωνικοί εταίροι, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, δεδομένου ότι ο ΣΕΒ θέλει τριμερή διάλογο (σ.σ.: εργοδότες, ΓΣΕΕ και υπουργείο), ενώ η ΓΣΕΕ διαφωνεί με τη συμμετοχή του υπουργείου.

-Του λεγόμενου «ευρωπαϊκού κεκτημένου», βάσει του οποίου είναι κατοχυρωμένες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά με την «εποπτεία» του κράτους.

-Της τήρησης της μνημονιακής δέσμευσης (ν. 4046 του Φεβρουαρίου του 2012), βάσει της οποίας «ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Τούτων δοθέντων και με τη ρητή δήλωση του Γιάννη Βρούτση ότι ο βασικός μισθός θα μείνει παγωμένος ως το 2014 και δεν θα μειωθεί περαιτέρω (μετά την περικοπή του κατά 22% από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ), θεωρείται βέβαιο ότι με το νέο μηχανισμό θα αλλάξουν (ψαλιδιστούν) και οι τριετίες, ώστε οι αυτόματες προσαυξήσεις που σήμερα είναι 9% ανάλογα με την προϋπηρεσία, να πέσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.», δύο από τα κριτήρια που εξετάζονται για το ύψος του κατώτατου -εθνικού- μισθού είναι:

1. Ρήτρα αναπροσαρμογής του (μετά το 2014) βάσει του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, ώστε ο βασικός μισθός να ενσωματώνει τη μεταβολή (σ.σ.: μικρή αύξηση) από το ποσοστό του πληθωρισμού της ευρωζώνης, και

2. Αντικατάσταση των σημερινών τριετιών με μια μικρή «ποσοτική», αντί «ποσοστιαίας», αύξηση.

«Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν. 4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισ

Keywords
Τυχαία Θέματα