Προδότης...

07:58 5/6/2015 - Πηγή: Antinews

Η απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει «τεχνητή» στάση πληρωμών μη πληρώνοντας το ΔΝΤ και μεταθέτοντας τις δόσεις για το τέλος του μήνα, είναι ασφαλώς ένας τακτικισμός από την πλευρά του Τσίπρα. Τα παίζει όλα για όλα θέλοντας αφενός να εκβιάσει τους δανειστές με το ενδεχόμενο πραγματικής χρεοκοπίας και αφετέρου να συσπειρώσει το εσωτερικό του κόμματός του και ορισμένους ανεγκέφαλους που δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει

να μην πληρώνεις τα δάνειά σου. Προφανώς η πληρωμή των τεμπέληδων της ΕΡΤ και των βολεψάκηδων του Κατρούγκαλου είναι πολύ πιο σημαντική από την πληρωμή του ΔΝΤ.

Όποιος όμως γνωρίζει πώς λειτουργούν οι αγορές και όποιος ξέρει και από ιστορία, αντιλαμβάνεται ότι η απόφαση να χρησιμοποιηθεί το «μοντέλο Ζάμπια» είναι ένα ιστορικό λάθος. Κι ένας λεκές στην σύγχρονη ελληνική ιστορία που θα μας κατατρύχει για δεκαετίες.

Είναι μια ντροπή που δύσκολα μπορεί να ξεπλυθεί, ακόμη κι αν πληρώσουμε στο τέλος του μήνα.

Για σκεφτείτε: Μόνο η Ζάμπια και καμιά μη τριτοκοσμική χώρα δεν το έχει κάνει ποτέ αυτό. Και η Ζάμπια, σχεδόν 40 χρόνια μετά κυνηγιέται από αυτή τη ντροπή.

Οι επιπτώσεις της κουτσαβάκικης νοοτροπίας του Τσίπρα θα είναι μακροπρόθεσμες. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί, όμως, το τίμημα ενδεχομένως να είναι πολύ βαρύ.

Δεν είναι τυχαίες οι αντιδράσεις από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ούτε ότι βούλιαξε η Wall και το ευρώ. Και δεν είναι να τις περάσει κάποιος έτσι απλά τις αντιδράσεις που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την πλευρά των τραπεζών και της αγοράς, δύο είναι τα μείζονα προβλήματα από την ομολογία χρεοκοπίας. Ή από την απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρώσει αν και είχε τα 300 εκατ. ευρώ.

1.Το πρώτο είναι ότι πλέον η Ελλάδα θα βρίσκεται δίπλα – δίπλα με τη Ζάμπια και τις άλλες αναξιόπιστες αφρικανικές οικονομίες. Με αυτή την εικόνα πώς θα ξαναβγεί στις αγορές; Πώς θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ποιος βλάκας ξένος θα έρθει να επενδύσει σε μια... μπανανία που έχει χαρακτηριστικά Σοβιετίας και Αφρικής; Πρόκειται για ένα στίγμα που δεν πρόκειται να βγει εύκολα πάνω από την Ελλάδα.

2.Το δεύτερο είναι η αντίδραση των πολιτών. Τι θα γίνει αν τις επόμενες ημέρες χαθούν από τις τράπεζες και οι καταθέσεις που έμειναν; Τι θα γίνει αν αδειάσουν τα γκισέ; Μήπως θα συμβεί μια ανεπανόρθωτη ζημιά που και πάλι οι πολίτες και η χώρα θα πληρώσουν;

Πηγές του antinews γνωρίζουν ότι συγκεκριμένοι θεσμικοί παράγοντες συμβούλευσαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα. Τους είπαν να μην κάνουν αυτό το ιστορικό λάθος, ίσως το μεγαλύτερο των τελευταίων μηνών. Δεν άκουσαν γιατί απλά δεν ακούνε τίποτε άλλο πέραν των ιδεοληψιών τους.

Ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν η υπόθεση με το ΔΝΤ δεν μπορεί να περάσει έτσι απλά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να θέσουν θέμα πολιτικών και ίσως ποινικών ευθυνών. Οι υπαίτιοι να τιμωρηθούν για τη μαχαιριά σε βάρος της οικονομίας και της πατρίδας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα