Προκαταβάλλουν 18 δισ. € της ανακεφαλαιοποίησης

11:14 3/5/2012 - Πηγή: Antinews

Την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, έλαβε η πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών. Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν χθες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνάψει μαζί με το ευρωπαϊκό ΤΧΣ (EFSF) συμβάσεις προεγγραφής για την ανακεφαλαιοποίηση των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank

και Πειραιώς, με σκοπό να τους προκαταβληθούν 18 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή τους αποκατάσταση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας.

«Ανοιχτοί» οι όροι

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης παραμένουν άγνωστες και θα καθοριστούν έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 4 τράπεζες θα λάβουν το ταχύτερο δυνατό τα 18 δισ. από τα 25 δισ. που συνολικά διαθέτει το ΤΧΣ και μετά τις εκλογές θα προχωρήσουν στην έκδοση μετοχών, μετατρέψιμων ομολογιών (Cocos) και όποιων άλλων μέσων αποφασιστούν για να καλύψουν τα κεφάλαια.

Τα ποσά που θα διατεθούν σ’ αυτή τη φάση θα συνυπολογιστούν στα συνολικά κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, η οποία σύμφωνα με την τελευταία παράταση που δόθηκε, θα ξεκινήσει μετά τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ έχει δώσει βεβαιώσεις για συμμετοχή στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των 4 μεγαλύτερων τραπεζών με συνολικά 18 δισ. ευρώ, τα οποία επιμερίζονται σε 6,9 δισ. ευρώ στην Εθνική, 1,9 δισ. ευρώ στην Alpha, 4,2 δισ. ευρώ στην Eurobank και έως 5 δισ. ευρώ στην Πειραιώς.

Η αποδέσμευση

 Οι βασικές προϋποθέσεις για να δοθεί η προκαταβολή των κεφαλαίων στις τράπεζες από το ΤΧΣ περιλαμβάνονται σε σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, ορίζεται ότι το Ταμείο εν όψει της συμμετοχής του σε μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πιστωτικού ιδρύματος το οποίο έχει κριθεί βιώσιμο από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκαταβάλλει την εισφορά του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ή μέρος της εισφοράς αυτής και μέχρι του ποσού που προσδιορίζεται από την ΤτΕ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει υποβληθεί από το πιστωτικό ίδρυμα αίτημα κεφαλαιακής ενίσχυσης, το οποίο συνοδεύεται από επιχειρησιακό σχέδιο και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα. Το αίτημα αυτό θα έχει εγκριθεί από την ΤτΕ και θα έχει γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το δε επιχειρησιακό σχέδιο θα έχει αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ως βιώσιμο και αξιόπιστο.

Η ΤτΕ θα είναι αυτή που θα κρίνει ότι η προκαταβολή της εισφοράς είναι αναγκαία, προκειμένου το πιστωτικό ίδρυμα να πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα με τις κάθε φορά ισχύουσες αποφάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, δηλαδή δείκτη βασικών κύριων κεφαλαίων 9% για το 2012 και 10% για το 2013, το πιστωτικό ίδρυμα να διατηρεί πρόσβαση στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, να διασφαλίζεται η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και, τέλος, η τράπεζα να έχει συνάψει με το Ταμείο και το

Keywords
Τυχαία Θέματα