Προς συμφωνία με την τρόικα – Ανοικτό το θέμα των απολύσεων

Κι όμως, κάποιοι στο δημόσιο τομέα εργάζονται μέχρι τις 3 τα ξημερώματα. Είναι κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών που έχουν αναλάβει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα με τη χθεσινή συνάντηση να ξεκινά στις 9.30 και να ολοκληρώνεται στις 3 παρά 20 τα ξημερώματα. Όπως δήλωσε μάλιστα παράγοντας του υπουργείου: «Το Δημόσιο παραμένει ακόμη ανοικτό».

Και αυτή η σύσκεψη δεν έφερε την τελική συμφωνία ωστόσο έκλεισε οριστικά το θέμα του δημοσιονομικού κενού και της πιθανότητας λήψης νέων μέτρων. Για φέτος και του χρόνου δε

θα υπάρξουν άλλα μέτρα, αφού έκλεισε η διαφορά που υπήρχε με την τρόικα και το κενό των 4 δις ευρώ που είχε βρει η τρόικα για τη διετία δεν υπάρχει πια.

Όπως έλεγαν από το υπουργείο, «ο Γιάννης Στουρνάρας θα πάει στο Eurogroup με αρκετά θέματα κλεισμένα και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τη διετία 2013-2014».

Ένα ακόμη ραντεβού θα γίνει στις 11.30 σήμερα με τον υπουργό προτού αυτός αναχωρήσει με την τρόικα να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις όλο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να κλείσουν τα θέματα του χαρατσιού και των ληξιπρόθεσμων. Όσο για το Δημόσιο, η συζήτηση μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα καθώς φαίνεται να είναι το μεγάλο αγκάθι με την τρόικα να ζητά 20.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξασφαλίσει το συντομότερο δυνατόν την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.. ευρώ, δεδομένου ότι στις 20 Απριλίου λήγουν και τα «ακούρευτα» ομόλογα, ύψους 5,6 δις. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ.

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το θέμα των αποχωρήσεων στο Δημόσιο. Λίγο πριν από τη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε χαρακτηριστικά ότι ο δρόμος για τη συμφωνία στο ζήτημα του Δημοσίου «είναι μακρύς».

Η τρόικα φέρεται να πιέζει για άμεση απομάκρυνση 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ φέρεται να ζητά και 5.500 επιπλέον αποχωρήσεις, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τους επίορκους και τους υπαλλήλους που απουσιάζουν ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε «όχι».

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, συμπληρώνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται «γιατί είναι πάρα πολλά τα θέματα». Υπογράμμισε πάντως ότι «με τη δόση δεν έχουμε πρόβλημα».

Στόχος είναι οι συζητήσεις να κλείσουν μέσα στον Απρίλιο και η συμφωνία να οριστικοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα των δόσεων που φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα