Προτάσεις για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων

Από τις προτάσεις που τα πολιτικά κόμματα κατέθεσαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκύπτουν ορισμένες βασικές διαπιστώσεις:

Όσον αφορά στα σημεία σύμπτωσης απόψεων μεταξύ των κομμάτων:

α. Η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να αποτελεί βασική πηγή εσόδων για τα πολιτικά κόμματα, καθώς με τον τρόπο αυτό διαφυλάσσεται η πολιτική τους αυτονομία και περιορίζεται ο κίνδυνος αθέμιτων εξαρτήσεών τους.

β. Αναγνωρίζεται η ανάγκη συμβολής των πολιτικών κομμάτων στην προσπάθεια που καταβάλει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για την σταθεροποίηση της οικονομίας.

Υπάρχει προβληματισμός για το ύψος της χρηματοδότησής τους.

γ. Το σύνολο των κομμάτων συμφωνεί με τον υπολογισμό του ποσοστού χρηματοδότησης σε απολογιστική βάση, δηλαδή με κριτήριο τα έσοδα που πραγματικά εισπράχθηκαν και όχι αυτά που προϋπολογίστηκαν ως έσοδα στον προϋπολογισμό.

δ. Από το σύνολο των κομμάτων κρίνεται σκόπιμο να διερευνηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσης των κομμάτων με παροχές σε είδος (με έμφαση το θέμα του χρόνου προβολής στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα).

δ. Αναγνωρίζεται κατ` αρχήν η ανάγκη ενίσχυσης της ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων με όρους διαφάνειας. Ωστόσο, αντιμετωπίζεται μάλλον αρνητικά από την πλειοψηφία, αν όχι το σύνολο των κομμάτων, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων που χρηματοδοτούν τα πολιτικά κόμματα με μικρά ποσά.

ε. Αναγνωρίζεται η ανάγκη να τεθεί φραγμός στη χρησιμοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης ως εγγύησης για τη σύναψη δανείων με τράπεζες, είτε πλήρως, είτε για διάστημα που θα ξεπερνά το τρέχον ή τα δύο έτη. Ταυτόχρονα υποστηρίζεται η ανάγκη διευθέτησης των υφιστάμενων χρεών στις τράπεζες.

2. Σημεία διαφωνίας

Το ζήτημα ενδεχόμενης διεύρυνσης του ελεγκτικού μηχανισμού δηλαδή να έχει πρόσβαση στα στοιχεία των φυσικών προσώπων που συνεισφέρουν στην χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η συνάρτηση της κρατικής χρηματοδότησης είτε από τη συμμετοχή του εκλογικού σώματος στην εκλογική διαδικασία, είτε από το ύψος της ιδιωτικής χρηματοδότησης, είτε από την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και το ζήτημα της δυνατότητας χρηματοδότησης των κομμάτων από νομικά πρόσωπα, της υιοθέτησης φοροαπαλλαγών για τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, αλλά και της συμμετοχής των κομμάτων σε επιχειρήσεις είναι τα σημεία διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων.

3.Σημεία πιθανής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω διαφαίνεται (με επιφύλαξη) η δυνατότητα μιας συναινετικής κατάληξης στα εξής ζητήματα:

α. Στο ύψος της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια

β. Στον τρόπο της εφεξής καταβολής της κρατικής χρηματοδότησης.

γ. Στην ενίσχυση της ιδιωτικής χρηματοδότησης με όρους διαφάνειας.

δ. Στους όρους της επιτρεπόμενης τραπεζικής δανειοδότησης των κομμάτων, ίσως και στον τρόπο ρύθμισης των υφιστάμενων χρεών προς τις τράπεζες.

Προτάσεις κυβέρνησης

Όσον αφορά τώρα τις προτάσεις του Υπουργού είναι να

διατηρηθεί μεν η Κρατική χρηματ

Keywords
Τυχαία Θέματα