Πρόταση μομφής: Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης και εσωκομματική αντιπολίτευση στο στόχαστρο του Τσίπρα

Με την κατάθεση της πρότασης μομφής ο Αλέξης Τσίπρας που αιφνιδίασε τους πολιτικούς και εσωκομματικούς του αντιπάλους επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια από την ανεπάρκεια της κυβέρνησης σε όλα τα μείζονα ζητήματα και παράλληλα κλιμακώνει τη στρατηγική των εκλογών που έχει ξεκινήσει από τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ενδεικτικό είναι ότι την πρόταση δεν γνώριζαν ούτε καν οι βουλευτές του κόμματος που εκείνη την ώρα πήγαιναν στη Βουλή

για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αναβλήθηκε.

Η πρόταση έρχεται σε μία συγκυρία όπου η οργή που προκάλεσε η ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία, προστίθεται στη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια που προκαλούν αφενός οι καθημερινές εκατόμβες στο πεδίο της πανδημίας (χθες είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ με 118 θανάτους), και αφετέρου η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων που πλήττουν τα λαϊκά εισοδήματα.

Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του έθεσε και το θέμα της διαφθοράς και της υποβάθμισης της δημοκρατίας και του περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου: «Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς από άποψη δικαιωμάτων και δημοσιογραφικής ελευθερίας. Οδηγούμαστε σε ολισθηρό κατήφορο, στην ερντογανοποίηση της πολιτικής ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι σαφές ότι με το τάιμινγκ της πρότασης μομφής ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά της κυβέρνησης από τις συσσωρευμένες ανεπάρκειες, πριν το Μέγαρο Μαξίμου ξεδιπλώσει τη δική του στρατηγική ανακοπής της φθοράς και ανάκτησης του χαμένου εδάφους.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ενδεικτική των προθέσεων του «συστήματος εξουσίας», τη χθεσινή δημοσκόπηση του Alpha. Στόχος του συστήματος, λένε, είναι να εμφανίσει ότι αφενός ο πρωθυπουργός αντέχει και αφετέρου ότι ο Τσίπρας απειλείται από τον Ανδρουλάκη.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αποδιοργανώνει περισσότερο την εσωκομματική του αντιπολίτευση που ετοιμαζόταν το Σαββατοκύριακο να κάνει πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ομπρέλας για να διαμορφώσει πρόταση απέναντι στη δική του εισήγηση για την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Προλαβαίνει έτσι την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας προς τα εσωκομματικά θέματα και την περαιτέρω αμφισβήτηση και εσωστρέφεια.

Εμφανίζει έτσι ότι την ώρα που εκείνος μάχεται «το καθεστώς Μητσοτάκη» και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νίκη στις εκλογές, η εσωκομματική αντιπολίτευση μεμψιμοιρεί για να διατηρήσει την κομματική στασιμότητα.

Ένας τρίτος στόχος είναι να δείξει προς όσους «με δημοσκοπήσεις και παρασκηνιακές μεθοδεύσεις προωθούν τον Νίκο Ανδρουλάκη», ότι ηγείται της ευρύτερης κεντροαριστεράς και να ανακόψει την όποια δυναμική μπορεί να δημιουργηθεί.

Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του έδειξε ότι δεν αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως αντίπαλο και του έθεσε ξανά το δίλημμα με ποιον θα πάει: «Καλούμε όλες τις δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, να δώσουν το παρόν στη μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη», ανέφερε.

Σημαντικό είναι επίσης ότι στην τριήμερη συζήτηση που ακολουθεί θα φανεί η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη, αφού δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί το κόμμα του στην πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη.

Εν τέλει ο Αλέξης Τσίπρας βάζει την ατζέντα της επικαιρότητας, χτίζοντας την αντιπολιτευτική του στρατηγική αμφισβήτησης της κυβέρνησης και ζητώντας εκλογές. Με την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ακόμη να αναζητά τα πατήματά του επιδιώκει να αναδείξει την υπεροχή του τόσο έναντι του πρωθυπουργού όσο και έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόταση, Μητσοτάκης Ανδρουλάκης, Τσίπρα,protasi, mitsotakis androulakis, tsipra