Ψηφίζεται η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με φόντο άγριο παρασκήνιο για Καμμένο και ΑΝΕΛ

11:30 8/2/2019 - Πηγή: Antinews

Ολοκληρώνεται απόψε και η δεύτερη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αφορά αυτή τη φορά την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής άρχισε σήμερα το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία

- Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει και πάλι 153 ψήφους όπως και στην Κύρωση των "Πρεσπών".

Σύγκρουση Τσίπρα- Μητσοτάκη

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσανατολίζονταν να τοποθετηθούν με ομιλίες τους από βήματος Βουλής για την κύρωση του Πρωτοκόλλου, χωρίς ωστόσο τίποτα να θεωρείται προς το παρόν, οριστικοποιημένο.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της ψηφοφορίας, η Ν.Δ έχει διαμηνύσει καιρό πριν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ούτε το πρωτόκολλο της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σε συνέχεια της άρνησής της να εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών που μετονομάζει την γείτονα σε "Βόρεια Μακεδονία".

Η "τύχη" του Καμμένου

"Στοπ" στα σχέδια του Π. Καμμένου να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ακόμη και αν αυτή εκπέσει του ορίου των πέντε βουλευτών, έβαλε χθες η επιστημονική επιτροπή της Βουλής η οποία απεφάνθη: Κοινοβουλευτική ομάδα με πέντε βουλευτές, χωρίς να προέρχονται όλοι από την ίδια εκλογή, δεν νοείται , συνεπώς διαλύεται.

Αυτό απαντά ξεκάθαρα στο ζήτημα ΑΝΕΛ καθώς - μέχρι τώρα- μετρούν έξι βουλευτές εκ των οποίων ο ένας ( Αρ. Φωκάς) εξελέγη με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Εφόσον σήμερα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί ( ή τον διαγράψει ο Π. Καμμένος για να αυξήσει τα ...μακεδονομαχικά του γαλόνια), η έδρα του περνά στον Τέρενς Κουίκ ( με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι δεν προτίθεται να την παραδώσει στους ΑΝΕΛ).

Με τον Τέρενς Κουικ εξάλλου, ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται σε "εμπόλεμη" κατάσταση εδώ και μήνες, πολύ πριν το "διαζύγιό" του με τον Α. Τσίπρα και την Κυβέρνηση.

Όπερ σημαίνει ότι εκτός "συγκλονιστικού" απροόπτου ( σ.σ να υποχωρήσει ο Π. Καμμένος και να μην διαγράψει τον Κουικ από την Κ.Ο των ΑΝΕΛ προκειμένου να διατηρήσει τα κοινοβουλευτικά του προνόμια), εντός των επόμενων ωρών, το κόμμα του πρώην κυβερνητικού εταίρου του κ. Τσίπρα, θα διαλυθεί κοινοβουλευτικά και ο Π. Καμμένος θα βρεθεί ανεξάρτητος βουλευτής χωρίς προνόμια προέδρου κόμματος.

Έχει ήδη απειλήσει πολλάκις τον Αλέξη Τσίπρα πως εάν συμβεί αυτό τότε η Κυβέρνηση δεν θα "βγάλει" τον Μάρτιο ( δεν θα κάνει παρέλαση είπε επακριβώς) με τον πρωθυπουργό να του απαντά με την επιθετική κίνηση της κοινοβουλευτικής"προσάρτησης" των έξι βουλευτών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυο εξ αυτών, Παπαχριστόπουλος- Ζουράρις , ανήκαν την ώρα που εστάλησαν οι επιστολές των έξι, στους ΑΝΕΛ, με τον δεύτερο μάλιστα να "ξεκόβει" στον Π. Καμμένο, ότι υπάρχει περίπτωση να πάει κόντρα σε κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες (ει μη μόνον της σημερινής που αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών).

Ενημερώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου αναφορικά με το άρθρο 15 του Κανονισμού που αναφέρεται στην έννοια και τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι υιοθετεί τη γνωμοδότηση.

Στη συνεδρίαση τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

"Προφανώς είναι δυσάρεστη εξέλιξη η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά εφόσον υπάρχει η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και το άρθρο 15 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο παρά η εφαρμογή της", ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ.

"Όπως και ο κ. Καμμένος είπε, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ανέντιμη. Είναι θέμα δικό σας και βρείτε τη λύση. Δεν είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων. Διαλύσατε τα κόμματα", είναι η θέση που εξέφρασε η ΔΗΣΥ.

Το ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη καθιέρωσης της ανόθευτης απλής αναλογικής και διατύπωσε την άποψη ότι δεν πρέπει να διαλύεται Κοινοβουλευτική Ομάδα κόμματος που έχει εκλεγεί.

Στη θέση ότι δεν πρέπει να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που έχουν εκλεγεί, επέμειναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Η Ένωση Κεντρώων εξέφρασε τη θέση ότι δεν θα πρέπει να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που έχουν εκλεγεί. Επίσης, εξέφρασε τη γνώμη ότι ένας βουλευτής που διαφωνεί με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος πρέπει να παραδίδει την έδρα του και όχι να την μεταφέρει στη δύναμη άλλης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αντισυνταγματικότητας των ΑΝΕΛ και της ΧΑ σχετικά με την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια, από όλα τα κόμματα πλην των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τις οποίες κατέθεσαν το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΧΑ.

Με διαφορετικό σκεπτικό επί των προτάσεων εκ μέρους των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά (από τους ΑΝΕΛ) και Ιω. Αϊβατίδη (ΧΑ) και οι δύο αιτήσεις συνέκλιναν στο αίτημα να διεξαχθεί η ψηφοφορία με την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, στη βάση του άρθρου 28 παρ. 2.

Για μεν την ένσταση της ΧΑ, τόσο ο αντιλέγων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονής, όσο και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, Ν. Δένδιας (ΝΔ), Αν. Λοβέρδος (ΔΗΣΥ), και Θ. Παφίλης, δήλωσαν ότι παρέλκει η συζήτηση, για, δε, την ένσταση των ΑΝΕΛ την απέρριψε η πλειοψηφία των κομμάτων.

Πηγή: capital.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα