Πυρ ομαδόν από το ΠΑΣΟΚ κατά Μπαμπινιώτη

Αγκαλιά με τη «βόμβα» της πρωτοβουλίας Μπαμπινιώτη για βελτιώσεις στο νόμο των ΑΕΙ, την οποία απασφάλισε η σφοδρότατη αντίδραση της κ. Α. Διαμαντοπούλου, βρίσκεται πλέον το στρατόπεδο του κ. Ε. Βενιζέλου, όπου χθες εκδηλώθηκαν οι πρώτες κινήσεις οπισθοχώρησης από τη γραμμή ανοχής προς τον υπουργό Παιδείας.

Υπό το φόβο νέου επεισοδίου κυβερνητικής κρίσης, καθώς ο κ. Μπαμπινιώτης το τελευταίο διήμερο κυκλοφορεί στις τηλεοπτικές οθόνες

κραδαίνοντας την παραίτησή του, ενώ παραμένει ζωηρός ο κίνδυνος σοβαρών διαρροών εάν φθάσει στη Βουλή η σχετική τροπολογία, το πρωθυπουργικό γραφείο επιδιδόταν μέχρι αργά χθες βράδυ σε μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με τον κ. Μπαμπινιώτη.

Εξουσιοδοτημένος από τον κ. Παπαδήμο ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Σταυρόπουλος αναζητούσε μέση λύση η οποία να μην αφήνει μεν τον κ. Μπαμπινιώτη τόσο εκτεθειμένο, αλλά και να μην προϋποθέτει οποιαδήποτε αλλαγή στο νόμο. Μεταξύ των σεναρίων που έπεσαν στο τραπέζι ήταν ο περιορισμός της πρωτοβουλίας Μπαμπινιώτη στο σκέλος της συγκρότησης επιτροπής, η οποία θα μελετήσει δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του νόμου.

Στο ράφι μέχρι τον Ιούνιο

Επικρατέστερο σενάριο για τη χρηματοδότηση όσων Ιδρυμάτων έχουν καταρρεύσει μετά το άγριο κούρεμα είναι η τοποθέτηση του προβλήματος στο ράφι μέχρι τον Ιούνιο που εξαντλείται η προσωρινή λύση των δωδεκατημορίων. Πρόκειται για τη «νόμιμη λύση», όπως έσπευσε να τη χαρακτηρίσει χθες σε δηλώσεις της η υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου, που επιτρέπει στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να εισπράττουν το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους το 50% των χρημάτων τους, όταν κάτω από ειδικές συνθήκες δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε η δήλωση της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Φ. Γεννηματά που ζήτησε περιοριστικά «να διασφαλιστεί απολύτως η διδακτική και ερευνητική λειτουργία εκείνων των ΑΕΙ που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος, που αναφέρθηκε χθες για πρώτη φορά στο επίμαχο θέμα, απέφυγε να προαναγγείλει το νομοθετικό σκέλος της πρωτοβουλίας Μπαμπινιώτη (χρειάζεται τροπολογία για να αφαιρεθεί από τα Συμβούλια, έστω μόνο για το 2012, η αρμοδιότητα έγκρισης των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων και να επιστραφεί στις Συγκλήτους).

Προβλήματα στην εφαρμογή

Η δήλωση του πρωθυπουργού περιορίστηκε σε αναφορά στην επιτροπή: «Ο νόμος για την Παιδεία πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, η δική μου, του υπουργού Παιδείας. Γεγονός, όμως, είναι ότι έχουν προκύψει προβλήματα και δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του και είναι σκόπιμο να εξετάσουμε με προσοχή με ποιον τρόπο θα γίνουν ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές, όχι όμως ανατροπές».

Η σύνθεση της επιτροπής έχει ήδη ανακοινωθεί από τον κ. Μπαμπινιώτη (7μελής με 5 μαχητικούς πρυτάνεις εναντίον του νόμου). Ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού μετέφεραν χθες στους δημοσιογράφους  ότι ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να διευρυνθεί η επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπου του πρωθυπουργού, πιθανό

Keywords
Τυχαία Θέματα