Ράγισε το τείχος του Βερολίνου: Παράθυρο για συμβιβασμούς και «κάμψη» της λιτότητας

Η επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη υποχρεώνει τους εταίρους σε υποχωρήσεις έναντι των «αδύναμων κρίκων». Χθες η Κομισιόν αποφάσισε να εισηγηθεί την επιμήκυνση της προθεσμίας δημοσιονομικής προσαρμογής της Ισπανίας, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό «παράθυρο» και για τη χώρα μας και ειδικότερα την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Την

ίδια στιγμή η Επιτροπή προειδοποιεί την Ελλάδα ότι η συνέχιση της στήριξη θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση ή όχι της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος, ωστόσο σπεύδει να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ότι τα πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν για το 2013 και 2014 δεν θα είναι εισπρακτικά, αλλά θα προέλθουν από εξοικονόμηση δημόσιων δαπανών.

Οι παραπάνω εξελίξεις προέκυψαν με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση από τον πρόεδρο Μπαρόζο, τον αντιπρόεδρο Ολι Ρεν και τους επιτρόπους απασχόλησης (Λάζλο Αντορ) και φορολογίας (Αλγκίρντας Σεμέτα), της αξιολόγησης των προγραμμάτων σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων όλων των χωρών, καθώς και των συστάσεων για κάθε χώρα που θα υποβληθούν στο Συμβούλιο της Ε.Ε., στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης.

Παράταση για την Ισπανία

Όπως επισήμανε ο Ολι Ρεν, η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί την επιμήκυνση κατά 12 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014, της προθεσμίας επαναφοράς του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ για την Ισπανία. Το έλλειμμα ανήλθε το 2011 στο 8,9%, ενώ η χώρα αυτή αδυνατεί εξαιτίας της ύφεσης, της τραπεζικής κρίσης και της ανεργίας να πετύχει το στόχο μέχρι το τέλος του 2013, όπως προβλεπόταν αρχικά. Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η απόφαση για επιμήκυνση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ισπανικές αρχές για δημοσιονομική εξυγίανση των αυτόνομων περιφερειών. Η Επιτροπή ζήτησε από τη Μαδρίτη να υποβάλει μέχρι τον Ιούλιο ένα διετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα καλύπτει την περίοδο 2013-2014. Μέχρι πρότινος το ισπανικό αίτημα για επιμήκυνση προσέκρουε στην έντονη αντίδραση του Βερολίνου, το οποίο ζητούσε, όπως κάνει και με τη χώρα μας, την πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Μαδρίτη.

Ναι μεν, αλλά για την Ελλάδα

Ερωτηθείς σχετικά κατά πόσο θα μπορούσε να ληφθεί ανάλογη απόφαση και για την Ελλάδα, ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι στη χώρα μας δόθηκε ήδη επιπλέον χρόνος στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης και πως η περίπτωση της Ισπανίας είναι διαφορετική. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι σημαντικό όλα τα κόμματα να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους.

Είναι προφανές, και το επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, ότι ο κ. Ρεν για διαπραγματευτικούς λόγους δεν θα μπορούσε να δώσει χθες διαφορετική απάντηση, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις των εταίρων σε μια περίοδο που στην Ελλάδα δεν υπάρχει κυβέρνηση. Πηγές της Κομισιόν θεωρούν απολύτως εφικτή την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής συζήτησης και διαπραγμάτευσης και εφόσον υπάρξουν από ελληνικής πλευράς οι έμπρακτες διαβεβαιώσεις, όπως έκανε και η Ισπανία προτού προταθεί η επιμήκυνση. Ωστόσο, διε

Keywords
Τυχαία Θέματα