Ράικου: Κι άλλο πολιτικό πρόσωπο στη λίστα της Novartis

Τις αποκαλύψεις στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis συνεχίζει για δεύτερη ημέρα η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Όπως και χθες έτσι και σήμερα η κα Ράικου μίλησε ξεκάθαρα για παρέμβαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες φέρεται να είπε ότι ήταν απαίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου να κατασκευαστούν στοιχεία με στόχο τη δίωξη συγκεκριμένων

πολιτικών προσώπων. Παράλληλα, για πρώτη φορά η κα Ράικου φέρεται να μίλησε για την ύπαρξη πολιτικού προσώπου το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στις λίστες με όσους είχαν οικονομικές δοσοληψίες με τη Novartis και δεν είναι ένας από τους "10".

'Ονομα πολιτικού εκτός από τους "10"

Β. Κεγκέρογλου: Το Κίνημα Αλλαγής κ. Πρόεδρε ζητά να έρθει η λίστα με τους παραλήπτες των 118 εκατ. ευρώ στην προκαταρκτική επιτροπή. Θυμάστε τώρα κυρία Ράικου το όνομα από τους παραλήπτες που είχε τις περισσότερες καταβολές; Θυμάστε το εύρος των ποσών προς γιατρούς ή όποιους άλλους;

Ε.Ράικου: Ξεκινούσαν από 400 ή 500 ευρώ και αυξάνονταν μέχρι τα 1000 ευρώ ή και περισσότερα. Σε κάποιους επαναλαμβάνονταν ωστόσο οι καταβολές. Εγώ πάντως όταν έφυγα κάλεσα τους συνεργάτες μου και τους είπα να μην σταματήσουν ούτε λεπτό την έρευνα. Μετά είδατε τί έγινε. Είδατε πουθενά στοιχεία; Μόνο για τον άνδρα μου και τους πολιτικούς λένε. Το είπα και πριν, η έρευνα μετατράπηκε σε σκευωρία.

Β.Κεγκέρογλου: Σε αυτή τη λίστα είδατε όνομα πολιτικού;

Ε. Ράικου: Ναι είχα δει ένα όνομα και διεύθυνση που ταίριαζε με όνομα έλληνα πολιτικού αλλά μετά έφυγα από την Εισαγγελία και δεν ξέρω τί έγινε

Β. Κεγκέρογλου: Το όνομα αυτό ήταν ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα;

Ε.Ράικου: Όχι δεν ήταν από τους δέκα.

Απαίτηση Παπαγγελόπουλου να κατασκευαστούν στοιχεία

Σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό η κα Ράικου φέρεται να είπε "Ήταν απαίτησή του. Ενώ γνώριζε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Ήταν απαίτησή του να κατασκευασθούν. Αυτό άλλωστε έκανε μετά με την κα Τουλουπάκη".

Ερωτηθείσα αν τη στιγμή που η Παπαδάκου πήγε στο γραφείο της είχε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, η κα Ράικου είπε "όχι τίποτα". Και συνέχισε λέγοντας: "Ο Παπαγγελόπουλος είχε απαίτηση για κατασκευή στοιχείων. Απαιτούσε να πάει στη Βουλή ένας φάκελος για πολιτικά πρόσωπα με στοιχεία όμως που δεν υπήρχαν. Γνώριζα πως η Παπαδάκου ήταν η φωνή του στο γραφείο μου. Και μου είχε αναφέρει τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο".

Σε ερώτηση του κ. Πλεύρη αν υπήρχε συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis η κα Ράικου είπε: "Δεν είχα αποκλείσει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην έρευνα μου"

Θ. Πλεύρης: Μέσα σε τρεις μήνες είχατε κάνει τους ελέγχους και είχατε βρει τα 118 εκατ. ευρώ;"

Ε. Ράικου: Ναι όντως.

- Ποιες ήταν οι σχέσεις της κ. Τουλουπάκη με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ε. Ράικου: Υπάρχει δημοσίευμα που τα λέει ξεκάθαρα "Οι μαθητές του Παπαγγελόπουλου παίρνουν τα ηνία της Δικαιοσύνης". 12/4/2017 στην εφημερίδα Δημοκρατία. Δεν το λέω εγώ.

Θ. Πλεύρης: Θεωρείτε πως η κ. Τουλουπάκη θα μπορούσε να εκτελέσει αντί για εσάς εντολές του Παπαγγελόπουλου;

Ε. Ράικου: Εσείς τι λέτε; Στους 3 μήνες σας είπα πόσα στοιχεία συγκεντρώσαμε. Αυτά που βρήκαμε διερευνήθηκαν; Η λίστα διερευνήθηκε; Βρήκαμε φαρμακευτική εταιρία ότι έδινε λεφτά σε άλλη φαρμακευτική. Αυτά ελέγχθηκαν;

O Παπαγγελόπουλος ήθελε να σταματήσει τη διερεύνηση του σκανδάλου

Θ. Πλεύρης: Μας είπατε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος σας ζητούσε πράγματα και για άλλες υποθέσεις.

Ε. Ράικου: Ναι. Και για άλλες, αρκετές. Για την Τράπεζα Αττικής μου ζήτησε να την κρατήσω πίσω. Να μην την περαιώσω. Αυτό προφανώς δεν είναι νόμιμο.

Θ.Πλεύρης: Ηταν ο κ. Καλογρίτσας σε αυτή την υπόθεση;

Ε. Ράικου: Ναι. Ήταν ο πρώτος σε αυτή τη λίστα. Δεν ξέρω τί απέγινε. Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε να συγκαλύψει τη διερεύνηση του σκανδάλου. Έπρεπε να είχαν ήδη βγει τα πρώτα στοιχεία. Η χώρα πρέπει να πάρει χρήματα από αυτό. Ακούσατε εσείς τίποτε; Μόνο για πολιτικούς ακούμε τρία χρόνια.

Λάππας: Οι Αμερικανοί σας είπαν ότι ερευνούν πολιτικά πρόσωπα;

Ράικου: Όχι

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η κα Ράικου είπε ότι: "η Τουλουπάκη, ο Ντζούρας, ο Καλούδης και ο Ζαγοραίος με τη συνοδεία της Γιάννας Παπαδάκου αρχές Σεπτεμβρίου πήγαν να πάρουν κατάθεση στο Παρίσι από τον Φαλτσιανί (λίστα Λαγκάρντ). Πήγαν κρυφά από τον Άρειο Πάγο σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία. Και επειδή η κυρία Κοτζαμάνη διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ήταν σε γνώση της μετέβη ο Παπαγγελόπουλος στον Άρειο Πάγο και τους έτριξε τα δόντια".

Σε ό,τι αφορά τη διπλή κατάθεσή της στην τακτική δικαιοσύνη και απαντώντας σε ερώτηση του Θ. Πλεύρη γιατί έδωσε δεύτερη φορά κατάθεση μέσα στην ίδια μέρα στον κ. Ζαχαρή η κα Ράικου σημείωσε: Γιατί φεύγοντας και φθάνοντας στο γραφείο μου συνειδητοποίησα ότι δεν είχα μιλήσει για τον Ρασπούτιν. Και γύρισα αμέσως πίσω για να συμπληρώσω την κατάθεση.

Θ. Πλεύρης: Είπατε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν της σχολής "Προχώρα και θα τα βρουν οι παρακάτω".

Ε.Ράικου: Ναι. Ήταν φράσεις αυτές που τις χρησιμοποιούσε ανέκαθεν και τις εφάρμοζε κιόλας. Σε όσους άσκησε δίωξη ο Παπαγγελόπουλος όλοι μετά απηλλάγησαν με βούλευμα.

Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη κατασκεύασαν τους μάρτυρες

Σπ. Λάππας: Πώς σας ζητούσε ο Παπαγγελόπουλος να κατασκευάσετε στοιχεία για πολιτικούς και τον κ. Βενιζέλο;

Ε. Ράικου: Όπως τελικά τα κατασκεύασε στη συνέχεια με την κα Τουλουπάκη.

Σπ. Λάππας: Πώς δηλαδή;

Ε. Ράικου: Το πώς ακριβώς δεν το ξέρω γιατί δεν έδωσα εγώ κάποια συνέχεια. Εγώ του είπα ότι δεν κάνω τέτοια. Όπως έγινε μετά και το πέτυχε αυτό με την Τουλουπάκη. Έτσι κατασκεύασαν μάρτυρες.

Σπ.Λάππας: Εννοείτε ότι μετά οι μάρτυρες ψευδομαρτύρησαν;

Ε. Ράικου: Το είπα από την αρχή. Διέκοψε ο Παπαγγελόπουλος την έρευνα του σκανδάλου και το μετέτρεψαν σε σκευωρία.

Σπ. Λάππας: Άρα λέτε ότι όλα αυτά είναι σχέδιο Παπαγγελόπουλου;

Ε. Ράικου: Εννοείται. Και με τις ενέργειές του αυτές το ελληνικό δημόσιο έχασε πολλά χρήματα. Το Δημόσιο έχασε με τη στάση Παπαγγελόπουλου εκατομμύρια ευρώ. Ζημίωσε το κράτος η συμπεριφορά του γιατί οδήγησε την υπόθεση σε εκτροπή προς πολιτική κατεύθυνση κι όχι προς εκεί που τα στοιχεία οδηγούσαν.

O Παπαγγελόπουλος έκανε στην εισαγγελία ότι ήθελε επί Τουλουπάκη

Β.Κεγκέρογλου: Ο κ. Παπαγγελόπουλος όταν σας έκανε τις παρεμβάσεις ήλπιζε ότι θα ικανοποιήσετε τα αιτήματά του;

Ε. Ράικου: Έκανε την προσπάθειά του. Όταν κατάλαβε ότι δεν θα το κάνω προετοίμασε την κα Τουλουπάκη. Από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους αύξησε τις θέσεις των εισαγγελέων κατά δύο για να πάρει προαγωγή η Τουλουπάκη. Μετά τις επισκέψεις Παπαδάκου και τα τηλεφωνήματα Παπαγγελόπουλου έβγαλαν το πρωτοσέλιδο εναντίον μου ώστε ή να εξαναγκασθώ σε παραίτηση είτε αν δεν το έκανα να μου ασκήσουν πειθαρχικές διώξεις για να μπει η Τουλουπάκη. Επί Τουλουπάκη ο Παπαγγελόπουλος έκανε ό,τι ήθελε στην Εισαγγελία.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα