Ρωσία: Ξεκινά στρατιωτική άσκηση- απάντηση στο ΝΑΤΟ

Στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλου εύρους ξεκινά η Ρωσία, σε απάντησητης άσκησης του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Αρκτική Πρόκληση», στη Βόρεια Ευρώπη. Εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων για την Ουκρανία, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στην άσκηση συμμετέχουν περίπου 250 αεροσκάφη και 12.000 στρατιώτες. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας χαρακτήρισε την τετραήμερη άσκηση –που ξεκίνησε με εντολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν – ως «μαζική

επιθεώρηση-έκπληξη» για να ελεγχθεί η ετοιμότητα μάχης της χώρας.

Η άσκηση έρχεται τη στιγμή που ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν, έκανε μια ανατριχιαστική προειδοποίηση προς τη Δύση. Όπως είπε: "Είναι η επικράτειά μας, είμαστε εμείς και θα παρέχουμε ασφάλεια στην περιοχή. Επιπλέον, θα βγάλουμε και χρήματα εκεί. Πάντα αστειευόμουν ότι δεν θα μας δώσουν βίζα. Θα μας βάλουν σε μια λίστα κυρώσεων. Αλλά τα τανκς δεν χρειάζονται βίζα".

Αυτή είναι η τρίτη μεγάλη στρατιωτική άσκηση που διεξάγει το Κρεμλίνο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι δοκιμές ξεκίνησαν, επίσης, την ίδια ημέρα, που το ΝΑΤΟ και ορισμένοι από τους εταίρους του ξεκίνησαν μια αρκτική άσκηση ετοιμότητας. Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιδρομές στον Δυτικό εναέριο χώρο έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενες εντάσεις με τη Δύση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ρωσικών πρακτορείων Interfax και Tass, η επιθεώρηση των εναέριων δυνάμεων στην κεντρική στρατιωτική περιοχή περιλαμβάνει σχεδόν 700 όπλα και κομμάτια στρατιωτικού υλικού. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν πυραυλικές επιθέσεις σε στόχους εξάσκησης στη Δημοκρατία των Κόμι.

Ο Ρογκόζιν περιλαμβάνεται στις «μαύρες λίστες» της ΕΕ και των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλαν στην Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας. Η Ρωσία έχει επικριθεί έντονα τους τελευταίους μήνες για την αυξημένη εναέρια δραστηριότητά της γύρω από τις σκανδιναβικές χώρες, κατά τις οποίες έχει παραβιάσει επανειλημμένα τον εναέριο χώρο με τα στρατιωτικά της αεροσκάφη.

Η άσκηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, διάρκειας δύο εβδομάδων, θα βασίζεται στη βόρεια Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Θα περιλαμβάνει 115 μαχητικά αεροσκάφη και 3.600 στρατιώτες από εννέα χώρες. Στην «Αρκτική Πρόκληση» θα συμμετέχουν επίσης στρατεύματα και αεροπλάνα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ - όπως επίσης και από την ουδέτερη Ελβετία. Η άσκηση είναι η δεύτερη του είδους της, μετά από παρόμοιες δοκιμές το 2013.

Οι υπουργοί Άμυνας της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Δανίας, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισλανδίας, υπέγραψαν κοινή δήλωση τον Απρίλιο με την οποία χαρακτηρίζουν την στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας «τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα