Σ’ ένα λεπτό περιπτεράς με απλή αναγγελία

Απελευθερώνεται το επάγγελμα του περιπτερούχου: Tο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο το 1971, με νομοθετικό διάταγμα, είχε προβλέψει μια σειρά απαγορεύσεων και κριτηρίων ώστε οι άδειες να δοθούν σε αναπήρους πολέμου, καταργεί σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, τις απαγορεύσεις αυτές.

Σε εφαρμογή του περσινού νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (3919/2011), ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Ελευσινιώτης υπέγραψε απόφαση με την οποία καταργούνται

μια σειρά περιορισμοί. Φαίνεται, από την απόφαση, ότι είναι στο εξής ευχερής η πώληση, εντός σούπερ μάρκετ, των ειδών που διαθέτει ένα περίπτερο (χωρίς ξεχωριστή άδεια), ενώ ανοίγει ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση στο χώρο αυτό και εταιριών που πιθανώς θα ενδιαφερθούν να αποκτήσουν σημεία λιανικής.

Θεωρητικά, καθίσταται πλέον ευχερέστερη η πρόσβαση στην άσκηση του επαγγέλματος αυτού, ενώ η άδεια πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων και εκμετάλλευσης περιπτέρων και κυλικείων θα δίνεται από το δήμο με μια απλή αναγγελία του ενδιαφερόμενου, με την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι διαθέσιμος από το δήμο δημόσιος χώρος για καινούργια περίπτερα. Ο δήμος όμως δεν θα εφαρμόζει πληθυσμιακά κριτήρια, δεν θα δίνει προτεραιότητα σε αναπήρους πολέμου (για περίπτερα που πωλούν και τσιγάρα), δεν θα αποκλείει νομικά πρόσωπα, δεν θα ενδιαφέρεται για τη μόνιμη κατοικία του ενδιαφερόμενου.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η ως τώρα εμπειρία από την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, που είχε ξεκινήσει σε εφαρμογή των όρων του Mνημονίου πέρσι, με νόμο που είχε παρουσιάσει στη Βουλή ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δεν προχωρά στην πράξη, θα πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον ένα τρίμηνο από την πρώτη αναγγελία έναρξης επαγγέλματος που θα κατατεθεί από κάποιον ενδιαφερόμενο σε δήμο, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζονται οι ως πρότινος ισχύοντες περιορισμοί.

Για την απόκτηση άδειας πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, καταργείται η ύπαρξη περιορισμένου αριθμού προσώπων που δικαιούνται να ασκήσουν το επάγγελμα, καθώς και ο αποκλεισμός εταιριών, καταργείται η απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας σε κατοικημένες περιοχές και το επάγγελμα ασκείται ελεύθερα μετά πάροδο 3μήνου από την αναγγελία έναρξης ασκήσεώς του. Καταργούνται η απαγόρευση διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένη κατηγορία επαγγελματικών εγκαταστάσεων και οι περιορισμοί εκμίσθωσης σε άλλες επιχειρήσεις όπως πρατήρια χονδρικής πώλησης τσιγάρων, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, παντοπωλεία, καταστήματα πώλησης ειδών διατροφής και ένδυσης.

Ακόμη καταργούνται περιορισμοί σχετικοί με την περίοδο του έτους που μπορεί να ισχύουν οι άδειες (θερινοί μήνες)… «προς εξυπηρέτησιν των παραθεριστών».

Στην εκμετάλλευση περιπτέρων, καταργούνται ο περιορισμός της μόνιμης κατοικίας των δικαιούχων άδειας, ο περιορισμός στον αριθμό των αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, η ύπαρξη περιορισμένου αριθμού προσώπων που δικαιούνται να εκμεταλλεύονται τα περίπτερα (μπορούν πλέον και νομικά πρόσωπα) και ο περιορισμός της μόνιμης κ

Keywords
Τυχαία Θέματα