Σαχινίδης: “σε συζήτηση το νομικό καθεστώς του PSI”

13:48 3/1/2012 - Πηγή: Antinews

Ως “μια από τις παραμέτρους” της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους (PSI), χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα. Σχετικό έγγραφο του κ. Σαχινίδη διαβιβάστηκε στη Βουλή την 21η Δεκεμβρίου του 2011 προς απάντηση

ερώτησης που είχε απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης, αναφέρει ότι “το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα αποτελεί μία από τις προς διαπραγμάτευση και συμφωνία παραμέτρους”.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σημειώνει ότι “σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, το πρόγραμμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα για τη διάσωση της Ελληνικής Οικονομίας, προβλέπει την εθελοντική ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με νέα, με απώλειες 50% επί της ονομαστικής τους αξίας (PSI)”.

Στις σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2012 αναφέρεται στο μεταξύ σε σημερινό της δημοσίευμα η «Wall Street Journal», εστιάζοντας στις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων και στις δανειακές ανάγκες της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα στοχεύει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων εντός του Ιανουαρίου, ώστε να μειώσει σε πρώτη φάση κατά 100 δισ. ευρώ το χρέος της και με την πάροδο του χρόνου να το περιορίσει στο 120% του ΑΕΠ από άνω του 160% του ΑΕΠ που είναι σήμερα. Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν είναι σαφές ότι θα είναι αρκετοί οι επενδυτές που θα υπογράψουν τη συμφωνία, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει την ανταλλαγή ομολόγων και τη διάσωση της Ελλάδας σε «αταξία».
Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ακόμη και εάν το PSI εξελιχθεί ομαλά, ο φόβος ότι η συμφωνία δεν επαρκεί παραμένει. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και να σταματήσει τον δανεισμό», τονίζει η «Wall Street Journal». Επίσης, αναφέρει ότι μπορεί οι ηγέτες της ευρωζώνης και οι μεγάλοι πιστωτές να συμφώνησαν τον Οκτώβριο ότι οι ομολογιούχοι θα δεχθούν κούρεμα 50% στα ομόλογα που κατέχουν, αλλά η μηχανική της αναδιάρθρωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με την Ελλάδα να προσπαθεί να πιέσει για μια καλύτερη διαπραγμάτευση. Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχει πίεση για να ολοκληρωθεί το PSI πριν από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να πληρώσει ομόλογα αξίας 14,4 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα