Σαμαράς: Δεν ισχύουν τα σενάρια για φορολογία 45%

«Εγώ είμαι με τη μεσαία τάξη». Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια για υψηλούς φορολογικούς συντελεστές ακόμη και 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ. Παράλληλα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, προανήγγειλε φορολογική ελάφρυνση για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25.000 ευρώ τονίζοντας: «Δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε, για φόρο 45%, λέει, πάνω από 25 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη. Όχι εναντίον της…Τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες

ετησίως, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Κι αυτό αφορά όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2.500 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων».

Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου έδωσε τις κατευθύνσεις του νέου φορολογικού συστήματος κάνοντας λόγο για δίκαιο και απλούστερο με κύριο στόχο τους χαμηλότερους συντελεστές οι οποίοι όμως θα μειωθούν αφού δημιουργηθούν πρώτα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι άξονες και οι στόχοι για το νέο σύστημα είναι σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά:

• Απλούστερο φορολογικό σύστημα, για να παρακολουθείτε πιο εύκολα και να μειωθεί η σχέση εφόρου-φορολογούμενου.• Εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και να• Και αυστηρή τιμωρία – δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές – όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στην φοροδιαφυγή.

Αυτοί είναι οι άξονες πάνω στους οποίους συζητάμε τη φορολογική μεταρρύθμιση. Και η πρότασή μας, μετά από τον απαραίτητο διάλογο, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Τρεις είναι οι βασικές επιδιώξεις:

• Να μειωθεί το βάρος εκείνων που πληρώνουν ήδη.• Να πληρώνουν κι εκείνοι που ως τώρα φοροδιαφεύγουν, δηλαδή επέκταση της φορολογικής βάσης.• Και τρίτον, η φορολογία να μην πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Να μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Με δύο λόγια: φορολογικό σύστημα σταθερό, απλό, σύγχρονο, δίκαιο και αναπτυξιακό!

Αναφορικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων μίλησε ξεκάθαρα για ελάφρυνση: «Σε επόμενη φάση, θα θεσπίσουμε τον συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο. Και την πληρωμή του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο με ηλεκτρονικό τρόπο. Κι έτσι θα μειωθεί και μια ακόμα διαρροή φοροδιαφυγής. Γιατί όταν οι επιχειρήσεις θα συμψηφίζουν τις οφειλές τους προς και τις επιστροφές τους από το δημόσιο, θα έχουν κίνητρο θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι πωλήσεις τους. Ενώ σε τελική φάση η συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων – κέρδη και διανεμόμενα έσοδα θα πέσει χαμηλότερα από το 30%. Δηλαδή χαμηλότερα από το 34% που είναι τώρα, και πολύ χαμηλότερα από το 44% που ήταν ως πρόσφατα».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι συντελεστές του ΦΠΑ στην εστίαση δεν μπορούν να μειωθούν αυτή τη στιγμή, «αλλά θα το κάνουμε μόλις μπορέσουμε».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο πόσο σημ

Keywords
Τυχαία Θέματα