Σαμαράς: «Επίθεση σε όλα τα μέτωπα»

10:32 9/8/2013 - Πηγή: Antinews

Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η επίσκεψη στις ΗΠΑ του Αντώνη Σαμαρά και τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στην εγχώρια πολιτική, κοινωνική και οικονομική μάχη.

Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στο τέλος της εβδομάδας από τις ΗΠΑ και μετά από ολιγοήμερες διακοπές, η κυβερνητική μηχανή μπαίνει σε κίνηση και θέλει να «εντείνει τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου, όπως έχει σχεδιασθεί», σύμφωνα με όσα λένε οι

συνεργάτες του.

Εκλογές αποκλείονται, αλλά όλα είναι ανοικτά σε αλλαγή πλεύσεως σε βασικούς τομείς και ευρείες κομματικές ανακατατάξεις. Το βασικό σύνθημα του Αντ. Σαμαρά μετά τον Δεκαπενταύγουστο είναι ένα: «Επίθεση σε όλα τα μέτωπα».

Οι στενοί συνομιλητές του Πρωθυπουργού επισημαίνουν στις συνομιλίες τους χαρακτηριστικά: «Είμαστε ηγεμονική πολιτική δύναμη και γι’ αυτό δεν μας χρειάζονται εντυπωσιασμοί. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες, θα ανοίξουμε εμείς τα θέματα και θα αφήσουμε τους άλλους να τρέχουν πίσω μας. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόσα δικά του εσωτερικά ζητήματα να λύσει».

Οι «άλλοι» εν προκειμένω είναι γνωστοί. Πρόκειται κατ’ αρχήν για την αντιπολίτευση, από την οποία η κυβέρνηση αναμένει ιδιαίτερες πιέσεις το φθινόπωρο, αρχής γενομένης από την προσπάθεια υποκίνησης απεργιακών κινητοποιήσεων, με αφρομή την διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι η κυβέρνηση έχει επίγνωση των πιέσεων που θα δεχθεί τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τα συνδικάτα, αλλά «είναι έτοιμη να την αντιμετωπίσει και πάντως δεν προτίθεται να νοθεύσει την πολιτική της». Ως ασπίδα της θα προβάλει τον κοινωνικό διάλογο, που γίνεται όπου υπάρχει ειλικρινής διάθεση για συζήτηση και όχι εξ αρχής πολεμική στρατηγική

Κατά δεύτερο λόγο, στους «άλλους» η ηγεσία της ΝΔ συγκαταλέγει ανεπισήμως και ορισμένους βουλευτές του κόμματος που για προσωπικούς λόγους φιλοδοξούν να κινηθούν σε αυτόν τον χώρο και αναμένεται να σηκώσουν τους τόνους.

Ο Αντ. Σαμαράς ωστόσο δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως και προσδοκά ότι τουλάχιστον οι όποιες εσωκομματικές γκρίνιες θα λυθούν εκ των έσω και αναίμακτα, αν και αυτό που προβληματίζει είναι «η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πρόσωπα ευθύνης, στους οποίους είχαν ανατεθεί οι σχέσεις με τους βουλευτές, δυσκολεύονται να διαμορφώσουν κλίμα συνεργασίας και συντονισμού, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αγνοεί στο πρόσφατο παρελθόν ακόμη και τις προσπάθειες συλλογής υπογραφών! Υποτονική κρίνεται και η λειτουργία του προεδρείου τής ΚΟ, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει ανασύνθεσή του.

Τόσο οι αναμενόμενες φθινοπωρινές επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και οι αναπόφευκτες εσωτερικές τριβές αναμένεται να απασχολήσουν τον Πρωθυπουργό μετά την επιστροφή του. Ο ίδιος όμως επιστρέφει με την απόφαση να τις υπερακοντίσει με έναν απλό τρόπο: με την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς.

«Ο πραγματικός αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα του τόπου και ο μόνος που μπορεί να μας δυσκολέψει στην επίλυσή τους είναι ο κακός εαυτός μας» λένε οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά.

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα