Σαμαράς: έτσι θα κυβερνήσω …

Τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής του πολιτικής στην Οικονομία παρουσίασε θές ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

“Υπάρχουν πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε τέτοια κρίση χρέους. Δεν βάζουμε φόρους σε περίοδο ύφεσης. Δεν προχωράμε σε οριζόντιες περικοπές, για να μειώσουμε τη σπατάλη. Δεν κάνουμε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να παίρνουμε ταυτόχρονα μέτρα για την ανάκαμψη της Οικονομίας. Δεν ζητάμε θυσίες, χωρίς φως

στην άκρη του τούνελ. Δεν παραμελούμε ποτέ – μα ποτέ – τη ρευστότητα της Οικονομίας», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση που βιώνει θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάκαμψη, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Παράλληλα, επανέλαβε την δέσμευση του για την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων, καθώς και την μείωση της φορολογίας ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε μια ομιλία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως …»πρώτη ανάγνωση» των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Σαμαρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε τις εξής λύσεις:

Πρώτον, περικοπή της σπατάλης

Να παρθούν μέτρα περικοπής της σπατάλης! Αλλά στοχευμένα μέτρα, εκεί που υπάρχει πράγματι, σπατάλη. Όχι οριζόντιες περικοπές και όποιον πάρει ο χάρος!

«Οι συντάξεις των 700 ευρώ δεν ήταν «σπατάλες»! Οι άνθρωποι πλήρωναν για τις συντάξεις τους με εισφορές όσο δούλευαν, «όταν τους κόβουμε τις συντάξεις τους, δεν κόβουμε δημόσιες σπατάλες, αλλά τους θυσιάζουμε επειδή η Πολιτεία δεν μπορεί ή δεν θέλει να αγγίξει την αληθινή σπατάλη. Επί πλέον, οι χαμηλές συντάξεις γυρίζουν κατευθείαν στην οικονομία. Και ένα μέρος τους γυρίζει κατευθείαν στο δημόσιο ταμείο, ως φόροι κατανάλωσης, ΦΠΑ κλπ. Αντίθετα, σπατάλες είναι χρήματα που δαπανώνται χωρίς να αποδίδουν και χωρίς να επιστρέφουν στο σύνολο τους στην οικονομική δραστηριότητα», είπε.

Στη συνέχεια περιέγραψε τι είναι “σπατάλη” δίνοντας έτσι μια πρώτη γεύση της πολιτικής που θα ακολουθήσει στον τομέα αυτό:

Σπατάλες είναι χρήματα που δαπανώνται χωρίς να αποδίδουν και χωρίς να επιστρέφουν στο σύνολο τους στην οικονομική δραστηριότητα. Αυτά μπορούν να περικοπούν σχετικά εύκολα με μικρές αρνητικές επιπτώσεις και με καθαρό όφελος στο δημόσιο ταμείο.

Σπατάλη είναι η μεγάλη κυβέρνηση που κοστίζει όλο και περισσότερα και προσφέρει όλο και λιγότερα. Και απ’ αυτήν αρχίζεις τις περικοπές. Για να πειστούν όλοι ότι εννοείς αυτά που λες. Και για να πειστεί και η κοινωνία ότι σέβεσαι το υστέρημα της που σου δίνει.

Είναι σπατάλη να προσλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες «ημέτεροι» στο δημόσιο, όταν ομολογείται πλέον ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπεράριθμοι και πρέπει να μειωθούν.

Είναι σπατάλη να δημιουργούνται – τέτοιες ώρες, μετά το 2010 – δεκάδες νέοι δημόσιοι οργανισμοί, όταν ομολογείται απ’ όλους πλέον, ότι υπάρχουν ήδη εκατοντάδες

Keywords
Τυχαία Θέματα