Σαμαράς: “Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα!”

Ο Αντώνη Σαμαράς είναι απόλυτος στους συνεργάτες του: «Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα». Από την πορεία των επόμενων ημερών θα κριθούν πολλά για το μέλλον της χώρας, αλλά και της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός ξέρει ότι η διαπραγμάτευση με τους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόικας θα είναι σκληρή και επίπονη και δεν δείχνει διατεθειμένος να παραδώσει τα όπλα. Το αντίθετο. Ετοιμάζεται για μια δύσκολη διαδικασία και εμφανίζεται όλο και πιο σίγουρος πως θα πετύχει μια περήφανη εθνική νίκη.

Για τον ίδιο,

η επιτυχία στις συζητήσεις με τους πολιτικούς προϊσταμένους των τροϊκανών δεν θα είναι δική του ή της συγκυβέρνησης, αλλά της Ελλάδας. Ο ίδιος δίνει μια εθνική διάσταση στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, που πρωτίστως είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατική. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν, όπως λένε συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, κυρίως οι τροικανοί και να κινηθούν αναλόγως.

Οι αντοχές του ελληνικού λαού και του πολιτικού συστήματος έχουν ξεπεραστεί, ενώ η οικονομία δεν αντέχει άλλο. Ο Πρωθυπουργός το ξέρει καλύτερα από τον καθένα και το κατέστησε σαφές και προς την Ανγκελα Μέρκελ προ ημερών.

Οι μέρες που έρχονται είναι κυριολεκτικά «γκαστρωμένες» που θα έλεγε και ο Φλωράκης και κανείς δεν ξέρει τι θα βγει. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους, μετά την προηγούμενη επικοινωνιακή τακτική που έθετε τον πήχη ψηλά και διαμόρφωνε πολεμικό σκηνικό.

Η στάση εκείνη ενόχλησε τους πιστωτές και εστάλησαν τα κατάλληλα μηνύματα. Η κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε και πλέον το σύνθημα που μεταδίδεται μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή είναι «είμαστε σε διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο».

Ο Αντ. Σαμαράς, όσο και να ενοχλεί πολλούς στην κομματική βάση της ΝΔ, δίνει μεγάλη βαρύτητα και στο αρραγές μέτωπο που έχει σχηματίσει με τον Ευ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ώρα, προέχει η σωτηρία της χώρας και δεν πρέπει να συντηρούμε εμφυλιοπολεμικό κλίμα, λένε από το Μαξίμου, απαντώντας σε όσους επικρίνουν την συμπόρευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Αυτή η περίοδος είναι η πιο κρίσιμη και χρειάζεται εθνικό μέτωπο. Όποιος το στηρίζει είναι πατριώτης. Τα υπόλοιπα είναι μικροπολιτική και για εσωτερική κατανάλωση» αναφέρει πρόσωπο-κλειδί που έχει πλήρη γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και υπάρχει αισιοδοξία πως η διαπραγμάτευση για τη δόση του 1,1 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Επίσης, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι όλα τελικά θα κυλήσουν ομαλά και θα επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός στα μείζονα ζητήματα που δεν είναι άλλα από το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό.

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα