Σαρκοζί προς Κάμερον: Με αηδιάζεις

Οξεία φραστική επίθεση εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αφορμή στάθηκε η συμμετοχή της Βρετανίας στη σύνοδο της Τετάρτης, καθώς

ο Νικολάς Σαρκοζί επέμενε ότι η συνάντηση θα πρέπει να περιοριστεί μεταξύ των 17 ηγετών της ζώνης του ευρώ. Το γεγονός αυτό εξόργισε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε αναβάλει τις επισκέψεις του στην Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία προκειμένου να είναι παρών στις Βρυξέλλες στις 26 Οκτωβρίου.

«Έχω σιχαθεί να μας επικρίνετε και να μας λέτε τι να κάνουμε. Λέτε ότι μισείτε το ευρώ, δεν θέλετε (η Βρετανία) να ενταχθεί σε αυτό και τώρα θέλετε να ανακατεύεστε και στις συναντήσεις μας» φέρεται να είπε ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται βρετανικές εφημερίδες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον από την πλευρά του δήλωσε ότι η κρίση στην ευρωζώνη πλήττει τις οικονομίες των κρατών-μελών της E.E., συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας συμπληρώνοντας που είναι και προς το συμφέρον της χώρας του να επιλυθούν τα προβλήματα.

Ακόμη υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος οι χώρες της ζώνης του ευρώ να λάβουν αποφάσεις αναφορικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα που θα επηρεάσουν ολόκληρη την ενιαία αγορά, χωρίς να διαβουλευτούν με τις χώρες της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.

Εξαιρετικά επικριτικός απέναντι στην πραγματοποίηση συνόδων κορυφής που αφορούν αποκλειστικά στις χώρες της ευρωζώνης εμφανίσθηκε και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρω έχουν την υποστήριξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο ο οποίος δήλωσε ότι “Δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στην ευρωζώνη και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Παράλληλα, σε επιστολή που συνυπογράφεται από την Ολλανδία, την Φινλανδία και την Σουηδία, απευθύνεται προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία “όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων” για τη διατήρηση της οικονομικής ευημερίας της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα