Σε δύο «στρατόπεδα» υπουργοί και «ειδικοί» του Μητσοτάκη για τα εμβόλια

Σε δύο «μέτωπα» έχουν χωριστεί οι αρμόδιοι υπουργοί και οι «ειδικοί» της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε σχέση με το «τι μέλλει γενέσθαι» με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, την ώρα που η μια μετά την άλλη από τις χώρες της ΕΕ ανακοινώνουν ότι το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου θα έχουν επαναφέρει στο σύνολο τους, τις ελευθερίες που υπήρχαν πριν από την κρίση του COVID19.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη μια πλευρά κάποιοι υποστηρίζουν πως πρέπει

η κοινωνία, στο σύνολο της, να επανέλθει στην κανονικότητα, από την άλλη όμως οι πιο «σκληροί» του Κυριάκου επιμένουν ότι οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν μόνο για τους εμβολιασμένους, επιμένοντας στις απολύσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών και στη συνέχιση της άσκησης πιέσεων σε βάρος όσων πολιτών δεν έχουν κάνει τα εμβόλια.

Τα «στρατόπεδα»

Στο «στρατόπεδο» αυτών οι οποίοι επιζητούν να συνεχιστεί το «κυνήγι των ανεμβολίαστων» φέρονται να εντάσσονται, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης, καθώς και από τους «ειδικούς» της κυβέρνησης και του καθιερωμένους «τηλε – ειδικούς» των συστημικών καναλιών, ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας, ο καθηγητής Αιματολογίας Γ. Γεροτζιάφας από τη Σορβόννη και ένας εκ των συμβούλων του Αλ. Τσίπρα και ο γιατρός Γ. Παυλάκης από τις ΗΠΑ.

Ειδικά τα δύο κυβερνητικά στελέχη έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της απόλυσης χιλιάδων ανεμβολίαστων υγειονομικών μετά τον Μάρτιο ενώ δείχνουν να ακολουθούν τη «γραμμή Μακρόν», δηλαδή τη λογική που έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθώντας να «τη σπάσει» σε όσους αρνούνται να κάνουν εμβόλια με:

·Τον αποκλεισμό τους από την εστίαση και τις ευρύτερες δραστηριότητες,

·την αναγκαστική πραγματοποίηση 2 ή και 3 τεστ την εβδομάδα, με χρήματα από την τσέπη τους,

·την επιβολή προστίμου στους άνω των 60 ετών ανεμβολίαστους και

·με τον κοινωνικό «στιγματισμό» του συνόλου των ανεμβολίαστων.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Πλεύρης και Βορίδης τάσσονται σε κάθε επίπεδο υπέρ της απόλυσης των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Ο υπουργός Υγείας έχει προτείνει να γίνει τυπικό προσόν ο εμβολιασμός για όσους εργάζονται στο ΕΣΥ.

Εάν η πρόταση Πλεύρη, την οποία στηρίζει ο κ. Βορίδης, υιοθετηθεί από τον πρωθυπουργό, τότε μετά τον Μάρτιο οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί επί της ουσίας θα απολυθούν οριστικά από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Οι δύο υπουργοί, στις ανεπίσημες εισηγήσεις τους προς το Μέγαρο Μαξίμου, φέρονται ότι υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο, αφενός η κυβέρνηση θα στείλει σε κάθε κατεύθυνση ένα μήνυμα «πυγμής», αφετέρου, ενόψει εκλογών, θα ανοίξει ο δρόμος και στο ΕΣΥ για την τοποθέτηση χιλιάδων «μητσοτακικών παιδιών» (βλ. σχετικά θέματα: «Μητσοτάκης – Πλεύρης αποφασίζουν και διατάσσουν την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών» και «Προσλήψεις ‘’παιδιών’’ της κυβέρνησης πίσω από τις αναμενόμενες προσλήψεις 7.000 υγειονομικών;»).

Από την άλλη πλευρά, υπέρ της προσωρινής τουλάχιστον, λόγω της ηπιότερης μετάλλαξης «όμικρον» και του επερχόμενου καλοκαιριού, παύσης της συνέχισης του σχεδίου διχασμού της κοινωνίας ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, τάσσεται μια μικρή μερίδα «ειδικών», μεταξύ των οποίων είναι η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πλαστικός χειρούργος, Αθ. Εξαδάκτυλος.

Μάλιστα, η κυρία Παγώνη, η οποία πέρυσι δεν είχε αντιδράσει όταν ανεστάλησαν τα καθήκοντα σε περίπου 7.000 υγειονομικούς, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, έδωσε το «παρών» σε κινητοποίηση ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών, ενώ λίγα εικοσιτετράωρα πριν είχε έρθει σε αντίθεση με τον κ. Πλεύρη, δηλώνοντας ότι «δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα απολυθεί κόσμος που έχει προσφέρει στα νοσοκομεία και έχει δώσει τη ζωή του».

Αποστάσεις από τη διατήρηση σκληρών μέτρων σε βάρος όσων δεν έχουν κάνει εμβόλια έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες και ο κ. Εξαδάκτυλος. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ υποστηρίζει ότι η κοινωνία πρέπει να επανέλθει σε μια σχετική κανονικότητα καθώς και ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε με αυτή την ένταση όσον αφορά στους περιορισμούς».

Το μέγαρο Μαξίμου

Ποιο, τελικά, από τα δύο «στρατόπεδα» θα υποχωρήσει; Στις τελικές αποφάσεις που θα λάβει το μέγαρο Μαξίμου, το αργότερο μέχρι και τα μέσα του Μαρτίου, δύο παράγοντες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο:

α) Τα μέτρα που θα έχουν μέχρι τότε ληφθεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Γαλλία και

β) τα ενδεχόμενα οφέλη και το πολιτικό κόστος ενόψει και των εθνικών εκλογών, ειδικά εάν αυτές γίνουν πρόωρα.

Δεδομένο αποτελεί ότι οι «σκληροί» κ.κ. Πλεύρης και Βορίδης μέχρι τέλους θα επιμείνουν στην πρότασή τους για απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών και για συνέχιση του διχασμού μεταξύ ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων αφού, όπως υποστηρίζουν στελέχη των υπουργείων τους, φέρονται να εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εμμείνει στη «γραμμή» που επέλεξε εξαρχής, εισπράττοντας οφέλη από τους συντηρητικούς εμβολιασμένους πολίτες καθώς και από τις χιλιάδες οικογένειες που θα επιχειρήσουν να ωφελήσουν με… συγκεκριμένα κριτήρια, για την κάλυψη των θέσεων που θα μείνουν κενές στο ΕΣΥ, εάν τελικά ο πρωθυπουργός υιοθετήσει τις απόψεις τους.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα