Σε θετική πορεία η επαναγορά ομολόγων

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την πορεία της επαναγοράς ομολόγων καθώς το βιβλίο προσφορών της διαδικασίας έκλεισε το απόγευμα της Παρασκευής. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα ως προς τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών που φέρεται να έχουν βάλει ομόλογα της τάξης των 15-20 δις. ευρώ. Το ενδιαφέρον για πώληση τίτλων

από το εξωτερικό είναι ισχυρό, γεγονός που ενδεχομένως να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να διακρατήσουν το 25% του χαρτοφυλακίου τους, μετά την εν εξελίξει νέα αναδιάρθρωση του ελληνική χρέους. Εάν επαληθευτούν οι προσδοκίες για πώληση ομολόγων ονομαστικής αξίας 18 δισ. ευρώ από hedge funds και τράπεζες του εξωτερικού, η συμβολή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος είναι δυνατό να πέσει στα 12 δισ ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν τίτλους ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ περίπου, που θα τους αποφέρουν τόκους και κεφαλαιακά κέρδη τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει και τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο Euro Working Group ώστε να ενημερωθεί η Ευρώπη για την επαναγορά αλλά και να γίνουν οι προεργασίες για το Γιούρογκρουπ που θα ξεκλειδώσει τη δόση προς την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα