Σενάρια μέτρων για …Νταχάου

07:02 8/2/2012 - Πηγή: Antinews

Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το μισθολογικό καθεστώς 68.000 εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο προωθούν κυβέρνηση και Τρόικα. Οι προωθούμενες αλλαγές προβλέπουν ακόμη και την άρση του καθεστώτος μονιμότητας των εργαζομένων.

Παπαδήμος- Βενιζέλος,

υπακούοντας σε σχετική εντολή της Τρόικας, θα επιχειρήσουν να περάσουν νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιβληθούν αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας των ΔΕΚΟ και των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, προκειμένου να αρθούν καθεστώτα που διασφαλίζουν τη μονιμότητα του προσωπικού, να επιτραπούν μαζικές απολύσεις εργαζομένων και να μειωθούν οι συνολικές αποδοχές όσων θα παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους.

Με την απόφαση αυτή επιδιώκεται να αλλάξει εκ βάθρων το εργασιακό καθεστώς σε 83 συνολικά δημόσιες επιχειρήσεις και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες (απολύσεις, μετακινήσεις προσωπικού εντός της κάθε εταιρίας, μείωση του μισθολογικό κόστος με «πάγωμα» των ωριμάνσεων και περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές και παροχές)

Παράλληλα μέσω της παρέμβασης στις ΔΕΚΟ η Τρόικα θέλει να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα για πιθανή άρση της μονιμότητας και στον στενό δημόσιο τομέα.

Επίσης οι επικεφαλής της Τρόικας πιστεύουν ότι αίροντας το καθεστώς προστασίας από απολύσεις οι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις θα καταστούν περισσότερο «ελκυστικές» για τους υποψήφιους επενδυτές.

Επιδιώκεται επίσης, οι περικοπές να ισχύσουν και για υπαλλήλους επιχειρήσεων όπως τα ΕΛΠΕ που εξαιρέθηκαν από την τελευταία μείωση αποδοχών που επέβαλε η κυβέρνηση. Επιπλέον όμως θα πλήξουν εκ νέου και τις αποδοχές των εργαζομένων στις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρίες του Δημοσίου, που ήδη έχουν υποστεί «κούρεμα» μέχρι και 35% σε σχέση με τις αποδοχές του Δεκεμβρίου του 2009.

«Μαχαίρι» έως 22% στον κατώτατο μισθό…

Διαρρέουν επίσης ότι έχει αποφασισθεί η μείωση των κατώτερων αμοιβών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) από 20% έως 22%. Η Τρόϊκα εμφανίζεται επίσης να  επιμένει στη μείωση της ελάχιστης αμοιβής των 751 ευρώ το μήνα μικτά της ΕΓΣΣΕ είτε κατά 20% (σε μια τέτοια περίπτωση θα μειωθεί στα 601,1 ευρώ) είτε κατά 22% (με αποτέλεσμα να φτάσει στα 585,8 ευρώ). Τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση, ανάλογη ποσοστιαία περικοπή θα υποστούν και οι κατώτατες αμοιβές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τις τριετίες τις οποίες καλύπτει (τρεις τριετίες ή εννέα έτη προϋπηρεσίας, συνολικά).

Επίσης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει το θέμα της κατάργησης -ή μη- της μετενέργειας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι «τροϊκανοί» φέρονται να δέχονται, υπό προϋποθέσεις για τις συνολικότερες αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ, τη μερική κατάργηση του θεσμού αυτού. Σε αυτή την περίπτωση, οι όροι μιας κλαδικής σύμβασης θα παραμένουν ενεργοί ακόμη και 3 μήνες μετά την καταγγελία – λήξη της (αντί 6 μήνες ή -διασταλτικά- έως και ένα έτος που ισχύει σήμερα). Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι φαίνονται να διασώζονται κατ’ αυτό τον

Keywords
Τυχαία Θέματα