Σκέψεις πάνω στην εκλογική στρατηγική της αυτοδυναμίας

Επειδή γινόμαστε συνεχώς αποδέκτες προβληματισμού αναγνωστών και φίλων για τους στόχους και την στρατηγική της προεκλογικής τακτικής της ΝΔ,  θεωρώ αναγκαίο να σκεφτούμε δίπλα στο καημένο το αρνάκι τις εξής σκέψεις:

Η ΝΔ δείχνει να εγκλωβίζεται στη συζήτηση «τι θα γίνει αν δεν εξασφαλίσετε αυτοδυναμία».

Ποια είναι τα προβλήματα από τη συζήτηση αυτή:

 Πρώτον,

καλλιεργεί την ηττοπάθεια στο χώρο της ΝΔ και λειτουργεί αποσυσπειρωτικά.

 Δεύτερον, ενισχύσει  παλαιά και νέα σχήματα που ξεπήδησαν από τη ΝΔ και τα οποία έχουν λόγο  ύπαρξης (και αισθάνονται δικαιωμένα) εξ αιτίας αυτής ακριβώς της προοπτικής.

 Τρίτον, μετατρέπει τη πολιτική, για την επομένη ημέρα,  σε μια απλή διαχειριστική υπόθεση για τα οφίκια και το μνημόνιο, μια και ο οραματικός λόγος έρχεται σε δεύτερη μοίρα ή εκλείπει παντελώς.

 Τέταρτον, ουσιαστικά ακυρώνει την προσδοκία μιας άλλης προτάσεως εξουσίας, για έξοδο  από την κρίση,  γιατί οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστές. Επιπροσθέτως, αφήνει ελεύθερο το πεδίο (για να αναπτύξουν τις προτάσεις τους λαϊκίζοντας αφόρητα) στα κόμματα της Αριστεράς και τους άλλους νεόκοπους αντιμνημονιακούς.

 Πέμπτον, θεωρεί  δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ και μετά τις εκλογές θα είναι εταίρος εξουσίας και αυτό ενισχύσει τη προεκλογική του συσπείρωση, ενώ επιπλέον παρέχει και «άφεση αμαρτιών» για τα έως τώρα πεπραγμένα.

Ακόμη κι αν κλείσει κανείς τα μάτια και τα αφτιά του και πείσει τον εαυτό του πως ΟΛΕΣ οι δημοσκοπήσεις είναι «φτιαχτές» και «μαγειρεμένες», μια απλή βόλτα στα καφενεία και στην αγορά εύκολα θα τον πείσει ότι σε αυτό τουλάχιστον το σημείο πρέπει να είναι σωστές. Γιατί απλούστατα, η επίκληση της αυτοδυναμίας ως απόλυτου στόχου στις επερχόμενες εκλογές ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ.

Η αυτοδυναμία αν είναι να έρθει θα έρθει αλλά μήπως είναι λάθος να την θέτει κανείς ως πρωτεύον σε ένα εκλογικό σώμα στα όρια της παράκρουσης;

Μήπως λοιπόν πρέπει να προβληματιστούν εκεί στην Συγγρού;

Και η προεκλογική τακτική της ΝΔ τις επόμενες μέρες να έχει ως άξονα την πρωτιά του κόμματος με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά από το δεύτερο κόμμα;

Μήπως η ΝΔ πρέπει πρώτα να παρουσιάσει και εξηγήσει το πρόγραμμα με το οποίο θα κυβερνήσει να στρέψει όλη την προεκλογική συζήτηση σε αυτό και μετά , προς το τέλος της εκστρατείας, να μιλήσει για αυτοδυναμία;

Υπέρ αυτού συνηγορεί άλλωστε και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι συστηματικά το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, τα μέτρα είναι δεδομένα και όλα είναι μονόδρομος. Άρα να προτιμήσουν αυτό που είναι και πιο έμπειρο στους … μονοδρόμους.

Με λίγα λόγια, όλοι τρέφονται από το σκοτάδι, όσο δεν υπάρχει φως. Και το φως είναι ΠΩΣ ΘΑ ΚΥΒΡΝΗΣΕΙ Η ΝΔ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα