Σκληρά παζάρια για τον ΦΠΑ στην εστίαση

10:29 4/6/2013 - Πηγή: Antinews

(Ανανεωμένο) Τον ΦΠΑ στην εστίαση θα «φάνε» ως πρώτο μενού στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που ξεκινούν σήμερα. Ο Π. Τόμσεν και η παρέα του φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση αλλά και μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας «καίγονται» για μείωση του φόρου στο 13% και θα το χρησιμοποιήσουν ως το δικό τους χαρτί στα παζάρια.

Στην παρούσα φάση η μείωση του ΦΠΑ

είναι για το οικονομικό επιτελείο ο υπέρ πάντων αγώνας, τόσο για ουσιαστικούς όσο και για επικοινωνιακούς λόγους διότι η πρώτη μείωση φόρου έπειτα από τόσα χρόνια κρίσης ασφαλώς μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην κοινωνία.

Από την άλλη, η τρόικα έρχεται ξανά με άγριες διαθέσεις αφού θα βάλει στο τραπέζι ως ισοδύναμο την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα που μοιάζει με το Γεφύρι της Άρτας.

Έφυγαν το Πάσχα με την υπόσχεση ότι τον Ιούνιο θα έχει μειωθεί ο δημόσιος τομέας. Όλοι θυμόμαστε το χαμό που είχε γίνει με τον Μανιτάκη, τη σύγκρουση με τον Στουρνάρα, τις παρεμβάσεις του Μαξίμου και τελικά τη συμφωνία με την τρόικα προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση.

Τώρα, λοιπόν, οι τροικανοί ξανάρχονται στην Αθήνα αλλά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παίζουν ακόμη την κολοκυθιά. Ποιος φορέας θα κλείσει; Θα είναι η ΕΑΒ, θα είναι η ΕΑΣ ή μήπως θα είναι η ΕΡΤ;

Πόσοι είναι οι επίορκοι και πόσοι βαρύνονται με αδικήματα; Πότε θα συνεδριάσουν τα πειθαρχικά και πότε θα γίνουν οι πρώτες απολύσεις; Ερωτήματα που ξαναείχαν τεθεί την άνοιξη, έπιασε καλοκαίρι και το ίδιο ξανασυζητάμε.

Έτσι, λοιπόν η τρόικα θα έρθει να βάλει στη ζυγαριά το θέμα των απολύσεων; Θέλετε μείωση ΦΠΑ; Κάντε απολύσεις, είναι το θέμα της διαπραγμάτευσης. Εξ’ ου και τα αρνητικά μηνύματα από την Κ. Λαγκάρντ για τον φόρο αλλά και η χθεσινή «παγωμάρα» μετά τη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα και στη συνέχεια του πρωθυπουργού με τον επίτροπο για τη φορολογία Σεμέτα.

Μιλώντας σήμερα στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών, Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Σεμέτα ναι μεν αναγνώρισε ότι έχει γίνει σκληρό έργο, τόσο από τις ελληνικές αρχές όσο και από τον ελληνικό λαό, ώστε να επιτρέπονται αισιόδοξες προβλέψεις, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που ζητά η Ελλάδα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της.

Στην κυβέρνηση εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους για το αν θα γίνει αποδεκτό το αίτημα για τον ΦΠΑ συνδέοντάς το με την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Για να πούμε του στραβού το δίκιο, πάντως, η τρόικα θέτει κι ένα πιο άμεσο αίτημα, την αδυναμία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής καθώς λένε ότι αν μειωθεί ο φόρος τα λεφτά θα καταλήξουν στις τσέπες των επιχειρηματιών αφού το κράτος δεν μπορεί να τους ελέγξει.

Πάντως, άλλες κυβερνητικές πηγές λένε ότι μπορεί να υπάρξει μια μέση λύση με τον ΦΠΑ με μείωσή του σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις ή για ορισμένο χρονικό διάστημα και πιλοτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα