Σκληραίνει την ρητορική της έναντι των Σκοπίων η Βουλγαρία

Σκληραίνει κι άλλο η Σόφια την πολιτική της προς τα Σκόπια, ή πρόκειται για μια βραχύβια πολιτική που στοχεύει, κατά κύριο λόγο, στην «επιστράτευση» εθνικιστικών ψήφων για το κυβερνών κόμμα ΓΕΡΜΠ στις βουλευτικές εκλογές του 2013;

Όπως και να έχει, η δήλωση του προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ότι η Σόφια «δεν μπορεί να εκδώσει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό στην κυβέρνηση των Σκοπίων,

η οποία προωθεί και επιβάλλει συστηματικά την ιδεολογία του μίσους προς τη Βουλγαρία» είχε ευρύτατο αντίκτυπο στη γειτονική χώρα.

Με πολυάριθμα θετικά σχόλια αντιδρούν οι σημερινές εφημερίδες στην έκκληση του Βούλγαρου προέδρου «τα Σκόπια να αρχίσουν να εφαρμόζουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια στις σχέσεις με τους γείτονες χωρίς προκλήσεις, χωρίς διεκδικήσεις και χωρίς χειραγώγηση», την οποία ο κρατικός ηγέτης απηύθυνε στη συνάντησή του με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Επίτροπο, Στέφανο Φούλε στη Σόφια.

Τα βουλγαρικά ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στα λόγια του κ. Πλέβνελιεφ, ότι «έχει έρθει προ πολλού η ώρα οι κυβερνώντες στα Σκόπια να πάψουν την αντιβουλγαρική προπαγάνδα και την παραχάραξη και την πλαστογράφηση των ιστορικών γεγονότων».

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας τα συμπλήρωσε στη συνάντηση με τον Επίτροπο Φούλε με το συμπέρασμα, ότι «η υπεύθυνη ευρωπαϊκή στάση προς τους γείτονες και προς τις επόμενες γενιές μας υποχρεώνει να σεβόμαστε την ιστορία έτσι, όπως έχει». Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Πλέβνελιεφ ξεκαθάρισε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι «η Βουλγαρία όχι μόνο δεν αρνείται την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ αλλά την βοηθάει και την στηρίζει, ωστόσο, τα Σκόπια δεν είναι ακόμα έτοιμα για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ», όπως υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρόεδρος.
Κατέστησε δε σαφές, ότι «η Βουλγαρία δεν μπορεί να συμφωνήσει με ορισμένες διατυπώσεις στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με την πρόοδο στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ενωμένη Ευρώπη. Κατά την άποψη μας, η έκθεση δεν αντανακλά με αξιόπιστο τρόπο τον ρόλο της ΠΓΔΜ στην πολυμερή συνεργασία στην περιοχή ούτε την επίκαιρη κατάσταση των διμερών σχέσεων της χώρας με τη Βουλγαρία» δήλωσε ο Βούλγαρος ηγέτης.
Από την πλευρά του, ο κ. Φούλε επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του, ότι η ΠΓΔΜ «περιμένει πια πολύ καιρό μπροστά στην κλειστή πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ» ενώ «η απομόνωση τροφοδοτεί τον εθνικισμό», όπως είπε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο πρόεδρο, τις οποίες δημοσίευσαν το επίσημο πρακτορείο ΒΤΑ και άλλα βουλγαρικά μέσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα