Σκοτεινή ύλη απειλεί τη Γη με καταστροφή

09:21 3/5/2014 - Πηγή: Antinews

Η σκοτεινή ύλη θα μπορούσε να «εκσφενδονίσει» θανατηφόρους μετεωρίτες στη Γη, προκαλώντας πιθανώς μαζικές εξαφανίσεις, όπως τον κατακλυσμό που έληξε την εποχή των δεινοσαύρων, υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες του Χάρβαρντ.

Οι φυσικοί πιστεύουν ότι η μυστηριώδης, αόρατη ουσία που ονομάζεται σκοτεινή ύλη αποτελεί τα πέντε έκτα όλης της ύλης στο σύμπαν. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τη δύναμη της βαρυτικής έλξης της, η οποία προφανώς βοηθά στο να μην διαλυθεί ο Γαλαξίας

μας και άλλοι γαλαξίες, δεδομένων των ταχυτήτων με τις οποίες περιστρέφονται. Πρόσφατα, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι ένας λεπτός, πυκνός δίσκος σκοτεινής ύλης, με περίπου 35 έτη φωτός πάχος, βρίσκεται κατά μήκος του κεντρικού επιπέδου του Γαλαξία μας, κόβοντας τον δίσκο αστέρων του γαλαξία. Ο ήλιος ταξιδεύει με μια κυματιστή κίνηση μέσα από αυτό το επίπεδο, ενώ είναι σε τροχιά γύρω από το κέντρο του γαλαξία.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτός ο δίσκος των νεφών και συστάδων που αποτελείται από σκοτεινή ύλη θα μπορούσε να διαταράξει τις τροχιές των κομητών στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα, εκσφενδονίζοντας τους προς τα μέσα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικούς για τη Γη αστεροειδείς, αυτού του είδους που πιθανόν να προκάλεσαν το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων, δήλωσαν οι θεωρητικοί φυσικοί Lisa Randall και Matthew Reece στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο βομβαρδισμός μετεωριτών της Γης διακυμαίνεται σε έναν κύκλο περίπου 35 εκατομμυρίων χρόνων. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες έχουν προτείνει ένα κοσμικό έναυσμα για αυτόν τον κύκλο, όπως ένα υποθετικό αστέρι που συνοδεύει τον ήλιο με τον δραματικό τίτλο «Νέμεσις». Αντί να κατηγορούν ένα «αστέρι θανάτου» για αυτές τις καταστροφές, οι Randall και Reece επισημαίνουν ότι αυτός ο κύκλος της καταστροφής ταιριάζει με το ρυθμό με τον οποίο ο ήλιος περνά μέσα από το κεντρικό επίπεδο του Γαλαξία μας. Αυτό υπαινίσσεται ότι ο «σκοτεινός δίσκος» του γαλαξία μπορεί να είναι ο πραγματικός ένοχος.
Οι ερευνητές ανέλυσαν κρατήρες άνω των 20 χιλιομέτρων, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 250 εκατομμύρια χρόνια και σύγκριναν το πρότυπό τους με τον κύκλο των 35 εκατομμυρίων ετών. Βρήκαν ότι ήταν τρεις φορές πιο πιθανό οι κρατήρες να συμπλήρωναν τον κύκλο της σκοτεινής ύλης και να μην συνέβησαν τυχαία. Αυτός ο κύκλος θα μπορούσε να σκοτώσει τους δεινοσαύρους, πριν από περίπου 67 εκατομμύρια χρόνια. «Ο κύκλος είναι λίγο μακριά για την εν λόγω μαζική εξαφάνιση των ειδών, αλλά έχουμε μια ελλιπή σειρά δεδομένων σχετικά με κρατήρες πρόσκρουσης, οπότε ίσως με περισσότερες πληροφορίες, ο κύκλος μπορεί να ταιριάζει με ό,τι γνωρίζουμε καλύτερα» δήλωσε ο Randall στο Space.com.

Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα ένα στα τρία ακούγεται εντυπωσιακή, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι υπερβολικά. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η αποστολή Γαία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα μπορούσε να αποκαλύψει την ύπαρξη ή την ανυπαρξία ενός σκοτεινού δίσκου ύλης. Η αποστολή που ξεκίνησε το 2013 θα δημιουργήσει έναν ακριβή 3D χάρτη των άστρων σε όλο το Γαλαξία μας, πιθανώς να επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας την ύπαρξη ενός σκοτεινού δίσκου που επηρεάζει βαρυτικά τις αστρικές κινήσεις. «Ακόμα κι αν υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η σκοτεινή ύλη να μπορεί να επηρεάσει το τοπικό περιβάλλον με τρόπους που έχουν αισθητές συνέπειες για μεγάλο χρονικό διάστημα, παραμένει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον», δήλωσε ο Randall. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Physical Review Letters.

http://www.huffingtonpost.com/2014/04/29/dark-matter-asteroids-earth_n_5231829.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα