Σκοτσέζικο ντους η επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς

Με σκοτσέζικο ντους μοιάζει η επίσκεψη στην Ελλάδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάρτιν Σουλτς από τον οποίο περιμέναμε περισσότερη στήριξη.

Κι ενώ από η μια έδειξε να ανησυχεί για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και τη σταθερότητα της χώρας, από την άλλη ζήτησε κι άλλες θυσίες από τους πολίτες όπως… αυτές που έκαναν οι γονείς του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος

δήλωσε «θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, ανάμεσα στους πολίτες, την πολιτική και τα ιδρύματα». Όπως εξήγησε, οι άνθρωποι που ζουν στη Μεσόγειο δεν είναι λιγότερο έξυπνοι και ικανοί από τους ανθρώπους που ζουν αλλού. Επίσης, τόνισε ότι η βία είναι σημάδι αποσταθεροποίησης και οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν εξτρεμιστές, γιατί είναι ναζί, αλλά γιατί είναι απελπισμένοι.

Ειδικά για την Ελλάδα δήλωσε ανήσυχος από την πολιτική κατάσταση και από το γεγονός ότι η κοινωνία βρίσκεται στα άκρα.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα κάθε στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη στις χώρες του νότου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς, προσθέτοντας ότι δεύτερη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη ενώ μιλώντας για θέματα ενεργειακής ασφαλείας ζήτησε συνεργασία των μεσογειακών χωρών, εννοώντας σαφώς και το Ισραήλ με την Τουρκία.

«Ας τολμήσουμε περισσότεροι, ας γίνουμε πιο τολμηροί, ας αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνουν ο φυσικός πλούτος και η γεωστρατηγική θέση της Μεσογείου» τόνισε ο Γερμανός σοσιαλιστής.

Ο κ.Σουλτς τόνισε ότι πρώτη και βασικότερη προτεραιότητα για την επίτευξη ανάπτυξης στον ευρωπαϊκό Νότο πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέπτυξε τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης:

Τη συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων.Ένα πιστωτικό πρόγραμμα και μία επενδυτική στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν μείζονα σημασία για την απασχόληση. Όπως σημείωσε ο κ. Σουλτς, οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, γιατί η ΕΚΤ δανείζει με 0,5%, αλλά οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν τις επιχειρήσεις και επιδίδονται σε κερδοσκοπία.Η μεσογειακή συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.Η ολοκλήρωση μίας βιώσιμης τραπεζικής ένωσης, ώστε να διασώζουν οι τράπεζες τις τράπεζες και να σπάσει ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζικών και κρατικών δανείων.

Τέλος, υποστήριξε ότι το ενεργειακό ζήτημα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κύπρου, ενώ τα επόμενα 20-30 χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σοβαρή πιθανότητα να γίνουν πάροχοι ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα