Σόιμπλε: Αν χρεοκοπήσει η Κύπρος, θα κινδυνεύσει και η Ελλάδα

Με 487 ψήφους υπέρ σε σύνολο 602, η Bundestag ενέκρινε τη συμφωνία του κυπριακού μνημονίου, ενώ σε άλλη ψηφοφορία το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως και στην επταετή παράταση των δανείων προς Πορτογαλία και Ιρλανδία. Νωρίτερα, στην εισήγησή του προς τα μέλη της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών της

Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπεραμύνθηκε του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου προειδοποιώντας μάλιστα ότι πιθανή κυπριακή χρεοκοπία θα έθετε σε κίνδυνο και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι «το πρόβλημα της Κύπρου ήταν ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας» και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη δραστική μείωσή του». Επισήμανε επίσης ότι, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαβεβαιώνουν ότι η Κύπρος αποτελεί συστημική απειλή για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο καθιστά την διάσωσή της αναγκαία. «Εάν δεν βοηθήσουμε, η Κύπρος θα οδηγηθεί χωρίς αμφιβολία στη χρεοκοπία, θέτοντας σε κίνδυνο και άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα», τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμη στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στις χώρες του Νότου και έκανε λόγο για «καταστροφή, όταν το 30% των νέων δεν έχουν δουλειά για πάνω από έναν χρόνο» και επισήμανε ότι αναμένει καλά αποτελέσματα από πρόγραμμα το οποίο εκπόνησε σχετικώς η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστήριξε ωστόσο ότι παρότι τα προγράμματα προσαρμογής είναι επώδυνα, φέρνουν ήδη αποτελέσματα, με αύξηση της ανταγωνιστικότητας και μείωση των ελλειμμάτων, ενώ προέβλεψε βελτίωση της κατάστασης στις χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση. Όπως είπε, η Γερμανία, η οποία δεν βιώνει καθημερινά την κρίση του ευρώ, «πρέπει να θυμάται ότι οι άνθρωποι στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα περνούν δύσκολη περίοδο».

reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα