Σουλτάνος... με πήλινα πόδια

Μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, υποσχέσεων Μαυρογυαλούρικης τακτικής, εκφοβισμού των αντιπάλων, ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε μια πύρρειο νίκη. Μπορεί ο ίδιος και το στρατόπεδό του να λένε ότι ήταν μεγάλη η νίκη που τον καθιστά κυρίαρχο στην Τουρκία ή… Σουλτάνο, η αλήθεια είναι ότι η γειτονική χώρα μπαίνει σε μια περιδίνηση άνευ προηγουμένου. Μια χώρα βαθιά διχασμένη είναι και επικίνδυνη καθώς κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για σταθερότητα και κανείς δεν μπορεί να μην πάρει στα σοβαρά έναν λαό που από τη μια έχει ένα επικίνδυνο Σουλτάνο κι από την άλλη ένα μεγάλο μέρος του κόσμου θέλει μια χώρα κοσμική

κι όχι περιχαρακωμένη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φτωχές και αγράμματες περιοχές της Τουρκίας έδωσαν τη νίκη στον Ερντογάν, ενώ οι πλούσιες, παράλιες περιοχές του είπαν ένα συντριπτικό όχι.

Ουσιαστικά ο λαός είπε οριακά «ναι» στον πρόεδρο της Τουρκίας αλλά με πολλές επιφυλάξεις. Τον κάνει… Σουλτάνο αλλά ψαλιδισμένο και πολύ δύσκολα θα μπορέσει αυτός να εφαρμόσει την ατζέντα του, τόσο στις αλλαγές που θέλει να κάνει όσο και στο κουρδικό.

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να πει τι θα γίνει αν οι καταγγελίες για σοβαρής έκτασης νοθεία επιβεβαιωθούν.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο αρχηγός του… Ισλαμοφασισμού, αυτός που θέλει να γίνει δικτάτορας, δεν θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος όπως ο ίδιος το περίμενε. Εν πάση περιπτώσει, το τι κάνει στο εσωτερικό της η Τουρκία λίγο μας ενδιαφέρει. Ειδικά αν δεν επηρεάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελπίζουμε να πέσουν οι τόνοι και οι προκλήσεις των γειτόνων που τις τελευταίες εβδομάδες ήταν στα όρια της ρήξης, να σταματήσουν. Κανείς, όμως, δεν ξέρει τι θα κάνει ο απρόβλεπτος Ερντογάν και αν θα επιμείνει σε πολεμική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα γίνει με τη συμφωνία για το προσφυγικό. Υπάρχουν ήδη πολλές φωνές που μιλούν για οριστικό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη και με στροφή της Άγκυρας στην καλυτέρευση των σχέσεων με την Βρετανία ή τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν περνά τον σκόπελο τραυματισμένος καθώς οι νέοι, οι μορφωμένοι και αυτοί που δεν φοβήθηκαν από την τρομοκρατία του καθεστώτος του είπαν «όχι». Το ερώτημα είναι τι θα κάνει τώρα ο Πρόεδρος. Θα συνεχίσει να δρα ως δικτάτορας ή θα οπισθοχωρήσει; Και θα παραμείνει Πρόεδρος μέχρι το 2029 ή θα βρεθεί κάποιος τρελός και θα τον… φάει λάχανο, όπως πολλούς δικτάτορες; Έστω κι αν ο Ερντογάν είναι… δημοκρατικά εκλεγμένος δικτάτορας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα