Σοβαρές διπλωματικές τριβές για τη φανέλα με την ονομασία «Μακεδονία» - Απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί των Σκοπίων

Σε θέμα που προκαλεί σοβαρές διπλωματικές τριβές ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, εξελίσσεται η απαράδεκτη κίνηση της βόρειας γείτονος να εμφανιστεί η ποδοσφαιρική ομάδα της στο Euro 2021 με την ονομασία «Μακεδονία».

Ως γνωστόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον ομόλογό του, αλβανικής καταγωγής, Μπουγιάρ Οσμάνι, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού,

Λευτέρης Αυγενάκης, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην UEFA.

Από τη μεριά τους, τα Σκόπια, ως όλα δείχνουν, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την κουτοπονηριά τους, η οποία εκτιμάται ότι αποτελεί καραμπινάτη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Να σημειωθεί πως, ήδη, στα Σκόπια έχει ξεσπάσει ιδιαίτερα μεγάλος θόρυβος, λόγω της επιστολής Αυγενάκη, με μερίδα των ΜΜΕ να κάνουν λόγο ότι οι Ελληνες θέλουν «πάλι να αλλάξουμε τις "μακεδονικές" (!) φανέλες μας».

Τώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σειρά είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η χώρα του δεν παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Από τη στιγμή που η FFM δεν λαμβάνει λεφτά από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι κωδικοί των εμπορικών σημάτων βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι εξής: κωδικοί MK και MKD. Κάποιοι ρωτούν γιατί δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός NMΚ (North Macedonia), αλλά αυτός ο κωδικός ορίζεται μόνο για τις πινακίδες των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών» δήλωσε σήμερα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι όπως λέγει ο Μ.Οσμάνι. Πόσο μάλλον, αφού ορίζει την αλλαγή της ονομασίας για όλους τους φορείς οι οποίοι έχουν ιδρυθεί με νόμο. Ο Μ.Οσμάνι στις δηλώσεις του αποφεύγει να αναφερθεί σε αυτό, περιοριζόμενος απλά να λέει ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της βόρειας γείτονος δεν παίρνει κρατική χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, σε δημόσια έγγραφά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σχετικά με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών:

«Η ΠΓΔΜ τροποποιεί τους επιθετικούς προσδιορισμούς όλων των κρατικών οργάνων και δημόσιων θεσμών/οργανισμών/οργανώσεων της, καθώς και όσων ιδιωτικών θεσμών/οργανισμών/οργανώσεων επιχορηγούνται από το Κράτος ή έχουν συσταθεί με νόμο, ώστε να ανταποκρίνονται στη σύνθετη ονομασία («της Βορειας Μακεδονίας» και όχι πλέον «μακεδονικός/ή/ό»).

Η γειτονική χώρα δεσμεύεται από την Συμφωνία (άρθρα 4, 6) και την τροποποίηση του Συντάγματός της (άρθρα 3 και 49) για την εξάλειψη οιασδήποτε μορφής αναθεωρητισμού και αλυτρωτισμού (από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς), με σεβασμό στην κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας και στην αρχή της μη ανάμιξης στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα