Στη Βουλή “Η Αθηνά”, στους δρόμους οι φοιτητές

12:35 6/3/2013 - Πηγή: Antinews

Το τελικό σχέδιο “Αθηνά” παρουσιάζει σήμερα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος το έδωσε αργά χθες το βράδυ, στη δημοσιότητα.

Όπως είχε ήδη προαναγγείλει ο υπουργός, η μείωση των εισακτέων που προκύπτει λόγω της συγχώνευσης των τμημάτων και σχολών δεν ξεπερνά το 4%. Έτσι, προβλέπεται να εισαχθούν στις σχολές και τα τμήματα του νέου χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 49.675 νέοι φοιτητές, αντί των 51.485 που είχαν εισαχθεί πέρυσι από τη γενική σειρά του

90%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές, καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.

Όσον αφορά στα τμήματα, μειώνονται κατά 384, από τα οποία τα 250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ, ενώ προβλέπεται μεταβατική περίοδος λειτουργίας για 28 τμήματα.

Πάντως, οι αντιδράσεις συνεχίζονται και σήμερα.

Tο μεσημέρι, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στα Προπύλαια και πορεία προς τη βουλή.

Την επ’ αόριστον αναστολή των μαθημάτων αποφάσισε το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απορρόφησή του από το τμήμα του προγράμματος Ψυχολογίας.

Επίσης,διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης πραγματοποίησαν φοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ, μαζί με επαγγελματίες, εργαζόμενους και καταστηματάρχες της πόλης, σε κάλεσμα του δήμου, κατά της εφαρμογής του σχεδίου “Αθηνά” και της υποβάθμισης της περιοχής.

Νωρίτερα, φοιτητές και υπάλληλοι του πανεπιστημίου έκαναν κατάληψη στα γραφεία του ιδρύματος στη Φλώρινα και στην Κοζάνη, ενώ ομάδα φοιτητών μετέβη στα διόδια του Πολυμύλου και ενημέρωσε τους διερχόμενους για τις συνέπειες από την εφαρμογή του σχεδίου στην περιοχή.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο δήμαρχος Λιβαδειάς Νίκος Παπαγγελής με αφορμή την κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος της πόλης του, βάσει του σχεδίου «Αθηνά».

Στο σχέδιο «Αθηνά» προβλέπεται η κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας που αριθμεί δύο τμήματα, ένα στη Λαμία και ένα στη Λιβαδειά.

Ειδικότερα, το τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης με έδρα τη Λιβαδειά προβλέπεται να ενσωματωθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δείτε το σχέδιο Αθηνά εδώ: http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=30074

Keywords
Τυχαία Θέματα