Συμφωνία για την αξιοποίηση της Κασσιόπης

Στο ΤΑΙΠΕΔ βγήκαν και πανηγυρίζουν. Το έριξαν στο… χορό γιατί κατάφεραν και έκαναν και τη δεύτερη αξιοποίηση ακινήτου. Μετά το σκάνδαλο του IBC είχαν κάτι πιο… χαλαρό για να προωθήσουν, την Κασσιόπη. Μετά πολλών κόπων και βασάνων και με έναν διαγωνισμό που δείχνει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα ακίνητα στην Ελλάδα, το Ταμείο έδωσε το πράσινο φως στη μοναδική οικονομική προσφορά

της NCH Capital για την απόκτηση του 100% των μετοχών Ανώνυμης Εταιρίας Ειδικού Σκοπού, στην οποία το Ταμείο θα μεταβιβάσει το δικαίωμα της επιφάνειας του ακινήτου για περίοδο 99 ετών.

Η επένδυση ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν στο οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν στη πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από έξι χρόνια, ενώ σε 75 εκατ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο. Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή κατά την περίοδο κατασκευής του ακινήτου.

Η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ανέρχεται σε 490.000 τ.μ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.μ. θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και στην υπόλοιπη έκταση, ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 36.000 τ.μ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Η γη παραμένει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς η αξιοποίηση θα πραγματοποιηθεί με τον θεσμό της επιφάνειας. Η NCH Capital έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με έμφαση στο real estate, την πρωτογενή παραγωγή και το private equity, ενώ λειτουργεί 21 επενδυτικά κεφάλαια.

Βεβαίως οι Αμερικανοί έτρεχαν μόνοι τους και βγήκαν πρώτοι και με περίπου 50.000 ευρώ το στρέμμα, δεν τους χαλάει καθόλου το deal. Το ΤΑΙΠΕΔ θα γράψει μια… επιτυχία, θα πει ότι ήρθε και κάποιος ξένος στην Ελλάδα για να κάνει επένδυση, αλλά από ουσία μηδέν. Με διάφορους τρόπους η δημόσια ακίνητη περιουσία απαξιώνεται σταδιακά και τελικά θα πουληθεί κοψοχρονιά.

Όσο για το Ταμείο, φαίνεται ότι έχει πάρει προθεσμία ολίγων μηνών. Αν δεν προχωρήσει τάχιστα τις αποκρατικοποιήσεις τότε μαύρο φίδι που τους έφαγε.

Keywords
Τυχαία Θέματα