Στην αναμπουμπούλα ο… Σημίτης χαίρεται

Στην αναμπουμπούλα ο… λύκος χαίρεται, λέει ο λαός, αλλά στην περίπτωση της ελληνικής πολιτικής σκηνής, αυτοί που χαίρονται είναι κάτι λυκόπουλα σαν τον Σημίτη.

Πιστεύοντας ότι η λήθη είναι ο καλύτερος δρόμος προς την επιστροφή, οι εκσυγχρονιστές κάνουν πιο πυκνές τις εμφανίσεις τους. Πότε με το όνομά τους, πότε με παραλλαγή. “Κίνημα των 57″, “πρωτοβουλία των 75″, “Ελιά” κ.λπ.

Ο Κ. Σημίτης, λοιπόν, είχε αρκετά χρόνια στη διάθεσή του να κάνει αυτοκριτική. Την έκανε δεν την έκανε, δεν το ξέρουμε. Όμως, συχνά – πυκνά τώρα τελευταία έρχεται να μας δώσει συμβουλές για το πώς θα

ξεπεράσουμε την κρίση. Μεγάλη ευθύνη για τη δημιουργία της οποίας έχει φυσικά ο ίδιος. Πήγε λοιπόν στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του πρώην Κύπριου προέδρου, Γιώργου Βασιλείου, και είπε ότι η Ελλάδα –όπως και η Κύπρος- έχει περιθωριοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε πως οι χώρες πρέπει να εκπονήσουν μια ρεαλιστική στρατηγική. Ένα σχέδιο για τους εφικτούς δρόμους προς τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη, σχέδιο σκληρό αλλά εφαρμόσιμο.

Το σχέδιο αυτό, είπε ο Κώστας Σημίτης, «θα λαμβάνει κριτικά υπόψη τους περιορισμούς των Μνημονίων, δεν θα παραβλέπει όμως τις δυσκολίες του δανεισμού και τη διεθνή οικονομική και πολιτική κατάσταση. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιδιώξει με θάρρος τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Είναι η μόνη δυνατότητα αποφυγής της διολίσθησης προς την έξοδο από την Ευρωζώνη».

Επίσης, ανέφερε πως για να πετύχουν Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση της νέας αρχιτεκτονικής της Ένωσης. «Αυτή τη στιγμή τους λείπει το κύρος και η πειθώ. Έχουν χάσει επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα που διέθεταν, την ιστορική σύνδεσή τους με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τον πολιτισμό τους», σημείωσε. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορεί και πρέπει να ξανακερδίσουν την απήχησή τους, είπε ο κ. Σημίτης και τόνισε «χρειάζεται δουλειά, σύστημα, συνέπεια και επιμονή».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, δεν έχει ειδικό βάρος η Ελλάδα στην ΕΕ. Αυτό μας λέει εν ολίγοις. Κι έχει δίκιο. Πώς να έχει ειδικό βάρος όταν χρωστά σε όλους; Όταν πληρώνει τα εγκλήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων;

Στην αυτοκριτική του ο κ. Σημίτης ας συμπεριλάβει ότι έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ ανέτοιμη και με πλαστά στοιχεία. Ότι την καταχρέωσε πληρώνοντας δισεκατομμύρια σε εργολάβους και λοιπά λαμόγια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ότι δημιούργησε μια τεχνητή οικονομική ευημερία που στηρίχθηκε στο έγκλημα του Χρηματιστηρίου. Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχάσει στη δική του αυτοβιογραφία να βάλει ότι τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών έγιναν επί πρωθυπουργίας του. Τσουκάτος, Μαντέλης, Ακης, Σμπώκος, Γιάννος Παπαντωνίου, τίνος ήταν συνεργάτες; Οι μίζες που μοιράστηκαν περισσότερο; Δε λέμε ότι πήρε ο Σημίτης λεφτά. Μπορεί σ’ αυτό να μην τον κατηγορήσει κανείς. Όμως, άφησε μια χώρα στο έλεος των λαμόγιων οι οποίοι καταχρέωσαν την Ελλάδα και τώρα πληρώνουν οι επόμενες γενιές. «Κρείττον σιγάν κύριε πρώην πρωθυπουργέ και νυν σωτήρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα