Στην πιο θρησκευόμενη χώρα του κόσμου, οι κοσμικοί αναζητούν χώρο

Πρόσφατα, η Γκάνα ανακηρύχθηκε σε σχετική έρευνα η πιο θρησκευόμενη χώρα του κόσμου. Μια ομάδα ανθρωπιστών αναζητούν χώρο για το κοσμικό, κάτι που είναι ανήκουστο στην χώρα. Παρ ‘όλα αυτά, η ομάδα έχει ήδη επεκταθεί στη Δυτική Αφρική.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ένωση φιλοξένησε ανθρωπιστές από όλη την περιοχή για μια διάσκεψη στην πρωτεύουσα Άκρα, όπου οι συμμετέχοντες άκουσαν την επίδραση που οι ανθρωπιστές θα μπορούσαν να έχουν στην κοινωνία της Δυτικής Αφρικής. Οι ομιλητές μίλησαν για το πώς μπορούν οι ανθρωπιστές να συμπαρασταθούν στα δικαιώματα των γκέι και λεσβιών και να εναντιωθούν

σε παραδοσιακές πρακτικές όπως το κυνήγι μαγισσών. Μια συζήτηση ασχολήθηκε με το αν ανθρωπισμός είναι συμβατός με την πίστη στο Θεό.

«Η ανθρωπιστική κίνηση δεν αφορά στην πραγματικότητα την αλλαγή κάποιου, ούτε αναγκάζει κανέναν να σκέφτεται με έναν ορισμένο τρόπο» λέει η Μόνικα Μολυντή, μέλος της ομάδας. «Αφορά απλά έναν τρόπο για να πούνε οι άνθρωποι: εγώ μπορώ να πάρω τις δικές μου αποφάσεις και μπορώ να κάνω τις δικές μου σκέψεις». Ο ανθρωπισμός είναι μια φιλοσοφία που βασίζεται στην έμφαση των ανθρώπων  πάνω από θεότητες ή θρησκευτικά κείμενα. Ενώ πολλοί ανθρωπιστές είναι άθεοι, δεν είναι απαραίτητο, ενώ κάποιοι ανθρωπιστές πιστεύουν ότι μπορείς να ασκήσεις τη φιλοσοφία και ταυτόχρονα να είσαι θρησκευόμενος.

Ο θεός με πολλά ονόματα

Παρ ‘όλα αυτά, ο ανθρωπισμός θεωρείται στην καλύτερη περίπτωση μια μοναδικότητα και στη χειρότερη περίπτωση ένα αδίκημα στην βαθιά κατανυκτική Γκάνα. Στους δρόμους της πρωτεύουσας Άκρα, τα πάντα, από τα ταξί ως τα εστιατόρια και τα μεσιτικά γραφεία φαίνεται να έχουν το όνομα «Nyame», τη λέξη για το Θεό στην τοπική γλώσσα Twi. Η τάση μεταφέρεται και στην πολιτική: το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας έχει το σύνθημα, «η μάχη είναι του Κυρίου» στις αφίσες της εκστρατείας τους.

Μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων WIN-Gallup International, δείχνει ότι το 96% των κατοίκων της Γκάνα είναι θρησκευόμενοι, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων σε 57 χώρες. Η Νιγηρία ήρθε δεύτερη, με 93% των ατόμων να δηλώνουν θρησκευόμενοι.
Περίπου το 70% των Γκανέζων είναι Χριστιανοί, το 17% είναι μουσουλμάνοι και οι υπόλοιποι ανήκουν σε παραδοσιακές θρησκείες ή άλλες θεολογίες, λέει ο Kwabena Asamoah-Gyadu, ένας καθηγητής του Αφρικανικού Χριστιανισμού και της θεολογίας της Πεντηκοστής στη θεολογική σχολή Trinity της Άκρα.
Ακόμη και πριν να φτάσει στην ήπειρο ο Χριστιανισμός, η θρησκεία σε ένα μεγάλο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής ασκούνταν δημόσιο, είπε ο κ. Asamoah-Gyadu. «Ζούμε σε μια χώρα όπου σε αντίθεση με το δυτικό κόσμο, ακόμη και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανοίγουν καθημερινά με προσευχή. Το Κοινοβούλιο ανοίγει καθημερινά με την προσευχή» λέει ο κ. Asamoah-Gyadu. «Αν είσαι ανθρωπιστής σε μια τέτοια κοινωνία, είναι πολύ δύσκολο».
Το μηδέν τοις εκατό

Οι άθεοι είναι μια μικρή μειοψηφία στην Γκάνα. Τόσο μικρή, στην πραγματικότητα, που η έρευνα

Keywords
Τυχαία Θέματα