Στηρίζουν τον Πολάκη αλλά δεν θέλουν όξυνση με Στουρνάρα - Βαρίδι ο αν. υπουργός

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται σε εξέλιξη, ζωντανά, στους δέκτες μας ένα απολύτως δεύτερης διαλογής σίριαλ που αν δεν ήταν τοξικό, θα ήταν το δίχως άλλο, γκροτέσκο.

Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις με την αποκάλυψη ότι έλαβε σε καιρό κρίσης καταναλωτικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ από μια μη συστημική τράπεζα, "μπούκαρε" (για αρχή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας) στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να ζητήσει

τα "ρέστα" από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ακολούθησε η διαρροή της συνομιλίας τους εν είδει απομαγνητοφώνησης, με την εισαγγελία να παρεμβαίνει για να ελέγξει ενδεχόμενο τέλεσης κακουργηματικού χαρακτήρα έκνομη πράξη και τον ίδιο να αρνείται τελικώς ότι ηχογράφησε τον Κεντρικό Τραπεζίτη αποδίδοντας την αυτολεξεί αναπαραγωγή μέρους του διαλόγου τους, στο ... καλό μνημονικό του, όπως είπε χθες σε ένα ωριαίο περίπου διάγγελμα που εκφώνησε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το Μαξίμου δεν αδειάζει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Αυτό κατέστη σαφέστατο χθες με την ανακοίνωση που εξέδωσε, καλώντας τον Γιάννη Στουρνάρα να είναι πολιτικά ουδέτερος, όπως ορίζει η θέση του, αφήνοντας (για μια ακόμη φορά) υπόνοιες ότι εμφορείται από αντικυβερνητικά πολιτικά αισθήματα.

Περαιτέρω όξυνση της κόντρας, δεν επιθυμεί ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας και ας φαίνεται αδιανόητο στους παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ να τραβήξουν το αυτί του υπουργού που έχει φέρει σε δύσκολη θέση ουκ ολίγες φορές το Μαξίμου.

Και εντός του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου, πυκνώνουν οι φωνές που λένε για τον Παύλο Πολάκη : Ως εδώ, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η τραμπουκοειδής συμπεριφορά που μας εκθέτει όλους.

Ιδιαιτέρως, στελέχη προερχόμενα από την Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους, εκφράζουν σοβαρό προβληματισμό για την ...ξέφρενη πορεία του Π. Πολάκη.

Υπουργικό με Τόλκα και Μωραίτη

Να αλλάξει την ατζέντα θα επιχειρήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω της σύγκλησης του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει στις 13.00, και να τη σύρει εκεί που εκτιμά ότι λειτουργεί ευεργετικά για την Κυβέρνηση:

Στον προγραμματισμό των επόμενων νομοσχεδίων με φιλοκοινωνικό πρόσωπο και στη συγκρότηση "προοδευτικών συμμαχιών" στον δρόμο προς τις (ευρω)κάλπες.

Στην ατζέντα του υπουργικού εξάλλου αναμένεται να βρεθεί ψηλά το θέμα της επιδότησης ενοικίου.

Η κατάσταση νευρικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει το ΚΙΝΑΛ ( μετά και την υπουργοποίηση των πρώην στελεχών του, Μωραίτη- Τόλκα) διασκεδάζει απολύτως την κυβέρνηση γενικώς και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικώς, καθώς ποντάρει ανοιχτά και ευθέως στην εξαέρωσή του.

Στο πλαίσιο αυτό, θα έχει ενδιαφέρον αν επιλέξει τελικώς ο κ. Τσίπρας να αναφερθεί κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στις προοδευτικές συμμαχίες που συγκροτεί η κυβέρνηση με αμείωτους ρυθμούς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου, ποντάρουν πολύ στην εκδήλωση με αφορμή τις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου με τη συμμετοχή του ευρωσοσιαλιστή Ούντο Μπούλμαν και ομιλητές τον Δημήτρη Παπαδημούλη και την Λούκα Κατσέλη.

Η επιλογή δε της κ. Γεννηματά να απόσχει από την ευρωσοσιαλιστική αυτή μάζωξη, είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Τσίπρα για να καταγγείλει ξανά τη συμπόρευσή της με την Ν.Δ και να αξιοποιήσει περαιτέρω την απομάκρυνσή της από το ευρωπαικό αδελφό κόμμα του ΚΙΝΑΛ.

Και αν ο Γ. Παπανδρέου εξέδωσε χθες γραπτή δήλωση "νομιμοφροσύνης" στο Κίνημα, η φημολογούμενη παρουσία του στην εκδήλωση με τον Ούντο Μπούλμαν, αναμένεται με ιδιαίτερη ...προσμονή από το κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα ωστόσο με νεότερες πληροφορίες του Capital.gr, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει αποφασίσει τελικώς να μη μετάσχει στην εκδήλωση.

Ο Στουρνάρας στον εισαγγελέα (ως μάρτυρας) και ο Πολάκης στο …ακουστικό του

Πρώτος μάρτυρας από τον εισαγγελέα που θα ξεκινήσει την έρευνα για την υπόθεση της συνομιλίας μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται να κληθεί τις επόμενες μέρες ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ουσιαστικά ο διοικητής θα κληθεί να απαντήσει σε δυο κομβικά ερωτήματα, τα οποία βέβαια με τις δημόσιες τοποθετήσεις του έχει ήδη απαντήσει:

- Το πρώτο έχει να κάνει με την καταγραφή (μαγνητοφώνηση) της συνομιλίας τους. Ήδη έχει πει πως αυτή αποτυπώθηκε: "Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως".

Ο κ. Στουρνάρας δηλαδή λέει ξεκάθαρα πως η συνομιλία ηχογραφήθηκε από τον κ. Πολάκη.

-Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διαρροή του περιεχομένου της –κατά τον διοικητή μαγνητοφωνημένης- συνομιλίας, την πιστότητα της οποίας επιβεβαίωσε και ο κ.Πολάκης.

Γιατί το είπε
Τα δυο αυτά ερωτήματα τυποποιούν δυο κακουργήματα (370Α, παρ.1 και 3) τα οποία επισύρουν ποινές έως 10 χρόνια κάθειρξης σχετικά με την παράνομη (χωρίς ρητή συναίνεση) καταγραφή και τη διάδοση του περιεχομένου. Το ασαφές αρχικά πεδίο, αν δηλαδή ο κ. Πολάκης ηχογραφούσε την συνομιλία, ώστε να αποτυπωθεί στη συνέχεια επακριβώς σε διαλόγους, ξεκαθάρισε ο ίδιος: "Είναι αλήθεια ότι τηλεφώνησα στον κύριο Στουρνάρα. Είναι αληθές το περιεχόμενο της συνομιλίας έτσι όπως μεταφέρθηκε χθες στην ιστοσελίδα Ντοκουμέντο. Είναι απολύτως ψευδές ότι κατέγραψα την συνομιλία μας ή ότι απείλησα τον κ. Στουρνάρα…".

Η δήλωση του κ. Πολάκη όμως πέραν του πολιτικού ενδιαφέροντος, έχει και ποινικό αφού αποτελεί άρνηση πως διέπραξε αυτόφωτο κακούργημα, η δημόσια ομολογία του οποίου, θα έπρεπε να οδηγήσει στην κίνηση του αυτοφώρου σε βάρος του αφού σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ενεργοποιείται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Η απομάκρυνση τώρα του αυτόφωρου (έληξε χθες βράδυ στις 12) ενεργοποιεί τον συγκεκριμένο νόμο, γεγονός που σημαίνει πως ο κ. Πολάκης θα πρέπει περιμένει στο …ακουστικό του για εξελίξεις. Δηλαδή αν προκύψουν ενδείξεις ότι η καταγραφή έγινε από τον κ. Πολάκη, τότε, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή προκειμένου να προβεί στις δικές της ενέργειες καθώς η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να διερευνήσει την εμπλοκή υπουργού.

Για κατάθεση θα κληθούν και δημοσιογράφοι. Αξιοσημείωτο είναι δε πως στο στόχαστρο του εισαγγελέα μπαίνουν και όσοι δημοσιογράφοι και ΜΜΕ αναπαρήγαγαν και αναδημοσίευσαν το περιεχόμενο της υποτιθέμενης συνομιλίας Πολάκη-Στουρνάρα.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα