Στο 53,5% το «κούρεμα» των ομολόγων

Πρόκειται αναμφισβήτητα για τη σημαντικότερη απόφαση του Eurogroup, αφού ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και με την καθοδήγηση της Κομισιόν και των εταίρων, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν με τους εκπροσώπους ιδιωτών ομολογιούχων μεγαλύτερο «κούρεμα» των ομολόγων σε σχέση με αυτό που είχε καταρχήν συμφωνηθεί.

Ειδικότερα, το «κούρεμα»

θα φτάσει στο 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν. Με τον τρόπο αυτό η αξία των ομολόγων τους θα μειωθεί στο 46,5% της αρχικής ονομαστικής τους τιμής.

Το 15% θα το ανταλλάξουν με νέα εγγυημένης πληρωμής ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το υπόλοιπο 31,5% με νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων διάρκεια από 11 έως 30 ετών με μέσο επιτόκιο 3,65%.

Η δέσμευσή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και το σαφώς χαμηλότερο επιτόκιο που αποδέχθηκαν σε σχέση με τις υπάρχουσες εκδόσεις, θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίες θα φτάσουν μαζί με το «κούρεμα» στο 73,5%.

Το μεγαλύτερο «κούρεμα» θα πλήξει σοβαρά και τις ελληνικές τράπεζες, λόγω της μεγάλης έκθεσής τους, αλλά και τα συνταξιοδοτικά ταμεία που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα. Για το λόγο αυτό άλλωστε στο νέο πρόγραμμα αυξήθηκε στα 50 δισ. ευρώ το ποσό που θεωρητικά θα μπορούσαν να χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την επανακεφαλαιοποίησή τους.

Το μεγαλύτερο «κούρεμα» κρίθηκε επιβεβλημένο, ώστε να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο χρέος από το 160% σήμερα θα μειωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020. Κι αυτό γιατί η ανάλυση της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους προέβλεπε ότι αυτό θα κυμανθεί στο 129% του ΑΕΠ το 2020 αντί για 120% που είχε καταρχήν αποφασιστεί τον Οκτώβριο.

Τα υπόλοιπα χρήματα για την επίτευξη του στόχου βρέθηκαν από το ευρωσύστημα, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει διαθέσει 35-40 δισ. ευρώ για την αγορά ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ, δηλαδή τα έχει αγοράσει στο 70-80% της ονομαστικής τους αξίας.

Η ΕΚΤ τα λογιστικά κέρδη που θα προκύψουν από τη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της ονομαστικής αξίας θα τα διανείμει στους μετόχους της, δηλαδή στις χώρες της ευρωζώνης.

Οι τελευταίες δεν θα τα μεταφέρουν άμεσα στην Ελλάδα, αλλά έμμεσα, μέσω της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων των διμερών δανείων που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου «πακέτου». Το επιτόκιο μειώνεται στις 150 μονάδες βάσεις, ενώ μέχρι τώρα ήταν κυμαινόμενο και αισθητά ψηλότερο. Από τη μείωση αυτή η Ελλάδα θα επωφεληθεί μιας μείωσης του χρέους της τάξης των 2,8 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις ευρωζώνης, οι κεντρικές τράπεζες των οποίων διακρατούν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο τους, συμφώνησαν να μεταβιβάζουν στην Ελλάδα έως το 2020 ποσό ίσο με τα μελλοντικά κέρδη που θα αποκομίζουν οι εν λόγω τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο αυτό. Αυτό θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατ

Keywords
Τυχαία Θέματα