Στο φουλ οι μηχανές για την αναδιάρθρωση του κράτους

Τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, το δεύτερο μεγάλο «κύμα» συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου και η αξιολόγηση του προσωπικού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Παράλληλα, ετέθη επί τάπητος και το μείζον ζήτημα των χρονοδιαγραμμάτων για τη διαθεσιμότητα, καθώς η μνημονιακή δέσμευση της χώρας μας για ένταξη στο καθεστώς

25.000 εργαζομένων από το σύνολο του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα σε βάθος δωδεκαμήνου (οι πρώτοι 12.500 πρέπει να περάσουν στο καθεστώς μέχρι τον Ιούνιο) αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την εκταμίευση των δύο δόσεων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ η καθεμία.

Άμεσα εκτός Δημοσίου

Προς το παρόν, «κοπανατζήδες» και επίορκοι υπάλληλοι αναμένεται να τεθούν άμεσα εκτός Δημοσίου, ενώ σειρά θα πάρουν και όσοι έχουν… πειράξει το προφίλ των προσόντων τους, καταθέτοντας πλαστά έγγραφα.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναδιάρθρωση του κράτους ήταν το μήνυμα που εστάλη μετά το τέλος της συνάντησης του Σαββάτου, με τις εξελίξεις γύρω από τις νέες δομές των υπουργείων να χτυπούν… κόκκινο. Μετά το «πράσινο φως» στα οργανογράμματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης, που αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα υπό τον πρωθυπουργό, θα εγκρίνει την καινούργια εικόνα τουλάχιστον οκτώ ακόμα υπουργείων, ώστε η νέα μορφή της κεντρικής κυβέρνησης να περάσει σύντομα από τη Βουλή με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στάδιο της τελικής αναμόρφωσης είναι τα οργανογράμματα των υπουργείων Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Μακεδονίας-Θράκης.

Νομικά πρόσωπα

Στη συνάντηση Σαμαρά-Μανιτάκη ετέθη επί τάπητος και το θέμα της αξιολόγησης των νομικών προσώπων που εποπτεύονται από τα υπουργεία. Ουσιαστικά, πρόκειται για εκατοντάδες φορείς, οι οποίοι πρέπει να μπουν στο… μικροσκόπιο της αξιολόγησης εντός του 2013, όπως ορίζεται και στο Μνημόνιο. Καθώς ο αριθμός των νομικών προσώπων είναι μεγάλος, υπάρχει αρχικά η σκέψη να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση δύο μεγάλων φορέων. Ο προσανατολισμός είναι για ένα δήμο και ένα μεγάλο νομικό πρόσωπο που μπορεί να προέρχεται είτε από το χώρο της Υγείας είτε από το χώρο της Εργασίας (για παράδειγμα ένα ασφαλιστικό ταμείο).

Δημήτρης Γκάτσιος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα