Σύγκρουση ΗΠΑ- Ισραήλ για το Ιράν

07:32 8/9/2012 - Πηγή: Antinews

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu συγκρούστηκε έντονα με τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα του, εξαιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ για το Ιράν.

Όπως λέει ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Mike Rogers, «οι Ισραηλινοί έχουν χάσει κάθε υπομονή με την αμερικανική κυβέρνηση», η οποία δεν έχει καθορίσει ακόμη ποια είναι τα όρια που έχει βάλει όσον αφορά στο

ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, και τα οποία θα είναι αυτά που θα προκαλέσουν την στρατιωτική της αντίδραση.

Όπως ανέφερε ο Rogers, που ήταν παρών στην συζήτηση η οποία διεξήχθη  στα τέλη του περασμένου μήνα, η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ήταν τεταμένη, και υπήρξαν άσχημες ανταλλαγές εκφράσεων μεταξύ του Netanyahu, και του πρέσβη των ΗΠΑ Dan Shapiro.

Ο Rogers συνεχίζει, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ομπάμα για αδράνεια, ενώ όπως λέει, οι Ισραηλινοί δεν θεωρούν τις απειλές της σοβαρές, αλλά όπως συμπληρώνει,  ούτε και οι Ιρανοί. «Αυτός είναι ο βασικός λόγος που το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προχωρά ανεμπόδιστο, λέει.

Από την πλευρά του, ο Shapiro διαψεύδει τα περί τεταμένης συνάντησης, χαρακτηρίζοντας την συνομιλία του με τον Ισραηλινό ηγέτη ως φιλική και επαγγελματική, αναφέρει το Reuters.

Πάντως, σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ehud Barak, άφησε να εννοηθεί πως η Αμερική θα συμμετάσχει σε μια από κοινού με τους Ισραηλινούς επίθεση εναντίον του Ιράν.

Τέλος, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κλείνει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη, και διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, εξαιτίας των επιθέσεων εναντίον των ξένων διπλωματών στην Τεχεράνη, φοβούμενη για την ασφάλεια του δικού της διπλωματικού προσωπικού.

Όπως λέει ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών John Baird, η πρεσβεία θα κλείσει άμεσα, και έχει ήδη δοθεί διορία πέντε ημερών στους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τον Καναδά.

Παράλληλα, το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε προειδοποίηση ώστε οι Καναδοί να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο Ιράν, αποκαλώντας το «χορηγό της τρομοκρατίας», που διαδίδει το μίσος μέσω του αντισημιτισμού. Προς το παρόν, όσοι χρειάζονται τις προξενικές υπηρεσίες του Καναδά στο Ιράν, κατευθύνονται στις αντίστοιχες της Τουρκίας.

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα