Σύννεφα πάνω από την πετρελαϊκή βιομηχανία της Λιβύης

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης ξεκίνησε επίσημη έρευνα σχετικά με όλα τα συμβόλαια που είχε υπογράψει το καθεστώς Καντάφι με ξένες πετρελαϊκές εταιρίες, τα τελευταία χρόνια πριν ανατραπεί.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η έρευνα εστιάζει στην «διαφθορά» των αξιωματούχων του καθεστώτος το διάστημα 2008-2011,

ενώ εμπλέκονται και δυο γίγαντες στον τομέα της ενέργειας, η ιταλική ΕΝΙ, και η γαλλική Total.

Η εν λόγω έρευνα γίνεται μια μόλις εβδομάδα μετά από μια παρόμοια, που διεξήγαγε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγορών.

Αν τυχόν προκύψουν ευθύνες, και κάποιες εταιρίες καταδικαστούν, τότε θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυστηρά χρηματικά πρόστιμα, αλλά και ακύρωση των όποιων ήδη υπαρχόντων συμβολαίων τους. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την οικονομική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι έρευνες που ξεκίνησαν, θέτουν εν αμφιβόλλω τις προοπτικές μελλοντικής επέκτασης των εταιριών πετρελαίου στη χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σε ολόκληρη την Αφρική.

Η ΕΝΙ ήταν η μεγαλύτερη πετρελαϊκή επιχείρηση που λειτουργούσε στην Λιβύη την εποχή του Καντάφι, και συνέχισε να τα πηγαίνει καλά, ακόμη και μετά την ανατροπή του καθεστώτος. Σήμερα μάλιστα, κατέχει μερίδιο ίσο με το 14% της όλης πετρελαϊκής βιομηχανίας της Λιβύης. Στα σχέδια της ήταν και η επένδυση €23 δισεκατομμυρίων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

online.wsj.com

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα