Τα 30 μέτρα Μπαρόζο για επανεκκίνηση της οικονομίας

Η πλήρης αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων (ΕΣΠΑ) είναι το βασικό εργαλείο της πρωτοβουλίας για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, που υιοθέτησε χθες υπό μορφή ανακοίνωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο επίκεντρο η στήριξη των ΜΜΕ, η καταπολέμηση της ανεργίας μεταξύ των νέων και η επανεκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής.

Η Κομισιόν συνδυάζει αλλά και συνδέει τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις με το δεύτερο Πρόγραμμα Στήριξης της χώρας, αλλά και την τήρηση βασικών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά εργασίας, την ανταγωνιστικότητα, την υγεία και τις συντάξεις.

Ο πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αποδοχή της πρωτοβουλίας από τα άλλα κράτη-μέλη, επιχείρησε χθες, παραμονές εκλογών, να περάσει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και στην προσπάθεια αυτή θα έχει τη στήριξη της Ε.Ε.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία υπογράμμισε ότι περιλαμβάνει 30 συγκεκριμένα μέτρα που αυξάνουν τη δυνατότητα για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Τα βασικά σημεία της ανακοίνωσης της Κομισιόν και οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ανά τομέα εντός του 2012, για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, αναφέρουν τα εξής:

Στήριξη επιχειρήσεων από τις τράπεζες

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει υποστεί τεράστια εκροή καταθέσεων, η οποία έχει προκαλέσει περιορισμένη πρόσβαση σε ρευστότητα και μείωση της αξίας του ενεργητικού του. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει με τη σειρά της σε μείωση της δανειοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και η αποκατάσταση της ροής ρευστότητας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οπως τονίζει, οι ελληνικές ΜΜΕ αντιμετωπίζουν επί τους παρόντος λίαν δυσχερείς συνθήκες λειτουργίας: οι 6 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση κερδών το 2011 σε σύγκριση με το 2010 και χάθηκαν 150.000 θέσεις εργασίας.

Ποσό άνω των 4 δισ. ευρώ είναι ήδη διαθέσιμο ως συνδρομή ρευστότητας για ΜΜΕ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., υπό τη μορφή μέσων χρηματοοικονομικής τεχνικής και μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων. Επιπλέον, έχει συσταθεί Ταμείο Εγγυήσεων για τις ΜΜΕ με χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., ποσό που θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί με σκοπό την αποδέσμευση ενός επιπλέον δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς ελληνικές τράπεζες, για την επακόλουθη χορήγηση δανείων σε ελληνικές ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο για το 2012, κατά τους επόμενους 8 μήνες, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα πρέπει να επισπεύσει την εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ που είναι ήδη διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Η μεταβολή των κανόνων της Ε.Ε., ώστε να είναι δυνατή η συγχρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης, θα πρέπει να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Η ΕΤΕπ θα πρέπει να εκταμιεύσει δάνεια προς ΜΜΕ, με την κάλυψη το

Keywords
Τυχαία Θέματα