Τα σημερινά σενάρια αναδιάρθρωσης

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους παρέθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble κάνοντας λόγο για μία εξέλιξη που θα διακύβευε την φερεγγυότητα της χώρας.«Το σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους ενέχει υψηλούς κινδύνους» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση λήξη όλων των δανείων,
με τις αντίστοιχες συνέπειες για την ελληνική φερεγγυότητα».Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Schaueble αναφέρει πως η Ελλάδα “φαίνεται πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο”. Διατυπώνει παράλληλα, μία επενδυτική πρόταση, τονίζοντας πως η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει το ενδεχόμενο επιδότησης επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα. BLOOMBERG: η μπλόφα της ΕΚΤ Παρά τις δημόσιες απειλές, η ΕΚΤ έχει τρόπους να στηρίξει την Ελλάδα ακόμη και εάν προχωρήσει σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης χρέους, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αναλυτές της Citigroup και της Deutsche Bank, ενώ αποκαλύπτει πως η πρόταση που κερδίζει συνεχώς έδαφος είναι μια λύση ανάλογη με την αποκαλούμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης» (Vienna Initiative).
Επισημαίνεται ότι ο ίδιος ο διοικητής της EKT, o Jean Claude Trichet έχει προειδοποιήσει πως η ευρωτράπεζα, σε περίπτωση οποιουδήποτε τύπου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collateral για την παροχή ρευστότητας σε τράπεζες. Παρόμοια προειδοποίηση / απειλή διατύπωσαν δύο μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Christian Noyer και ο Ισπανός Jose Manuel Gonzalez-Paramo.«Χωρίς αυτές τις προειδοποιήσεις από την ΕΚΤ, οι Έλληνες δεν θα είχαν προχωρήσει στην ανακοίνωση νέων μέτρων» εκτιμά ο Juergen Michels, επικεφαλής ανάλυσης της Citigroup για την ευρωζώνη. Και συμπλήρωσε: «Η ΕΚΤ από νωρίς έχει δείξει ότι μπορεί να κάμψει τους κανόνες».
Ενώ λοιπόν, οι επενδυτικές τράπεζες, εμμέσως πλην σαφώς, κάνουν λόγο για μπλόφα της ΕΚΤ, το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει πως η πρόταση που συζητείται πλέον είναι μια λύση τύπου «Πρωτοβουλίας της Βιέννης»: με αυτή οι ομολογιούχοι δεσμεύονται δημόσια να αγοράσουν νέα ομόλογα από την ελληνική κυβέρνηση σε αντικατάσταση αυτών που λήγουν.
Το πρακτορείο αναφέρει πως ήδη σχεδόν το μισό διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στηρίζει αυτή την πρόταση, την οποία είχε αναφέρει και ο επίτροπος Olli Rehn και η οποία ουσιαστικά είναι το σχέδιο που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ το 2009 για την ανατολική Ευρώπη. Τότε, επενδυτικές τράπεζες όπως η Unicredit, η Raiffeisen Bank International και η Societe General, οι οποίες είχαν υπό τον έλεγχο τους την πλειοψηφία των τραπεζών στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, δεσμεύθηκαν δημοσίως ότι θα κρατήσουν τις τοποθετήσεις τους στην Ουγγαρία, την Ρουμανία την Λετονία και την Σερβία και ότι αν χρειαστεί θα ενισχύσουν τις θυγατρικές τους με επιπλέον κεφάλαια. ROUBINI: αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους“Αναπόφευκτη” και “απαραίτητη” χαρακτηρίζει ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini την αναδιάρθρωση το
Keywords
Τυχαία Θέματα