Ταφόπλακα στην επανένωση της Κύπρου – Τι ρόλο, επιτέλους, παίζει ο ΟΗΕ;

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η τοποθέτηση του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο ότι «η φόρμουλα για επανένωση του νησιού αποδεκτή και στις δύο πλευρές- “ξεθωριάζει”»

Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Colin William

Stewart, στο πλαίσιο του Cyprus Forum που γίνεται στη μεγαλόνησο.

Ο ίδιος, αφενός ανέφερε ότι «η φόρμουλα για επανένωση του νησιού αποδεκτή και στις δύο πλευρές- “ξεθωριάζει”», αφετέρου έκανε λόγο για «ένα νέο πλαίσιο (σ.σ. της επίλυσης του Κυπριακού), καλύτερο ή χειρότερο» από αυτά στο παρελθόν. Ένα από αυτά, ως γνωστόν, ήταν το σχέδιο Ανάν, το οποίο απορρίφθηκε σε Δημοψήφισμα.

Αίσθηση προκαλεί, επίσης, ότι ο αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ δεν έκανε καμία αναφορά σε επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες η διχοτόμηση της μεγαλονήσου οφείλεται στην τουρκική εισβολή και κατοχή σχεδόν της μισής νήσου.

Ούτε έκανε λόγο για λύση βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, με απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων, που άνοιξε τον δρόμο για τον «Αττίλα». Σημεία, τα οποία αποτελούν ελληνικές και ελληνο-κυπριακές κατακτήσεις, ειδικά στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά (καλοκαίρι 2017), προσυπογραμμένες μάλιστα από τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Αντίθετα, ο Colin William Stewart περιορίστηκε να κάνει λόγο απλά και μόνο για «αμοιβαία συμφωνημένη διευθέτηση του προβλήματος». Κι αυτό, όταν είναι γνωστό ότι η Άγκυρα και τα κατεχόμενα σαμποτάρουν συστηματικά την όποια δίκαιη, στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, λύση, ενώ, ακόμα και στην περίπτωση της επίλυσης, προωθούν υπερβολικά οφέλη για την τουρκοκυπριακή πλευρά. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, Άγκυρα και κατεχόμενα αναμασούν την καραμέλα της μη επίλυσης, της διχοτόμησης και της αναγνώρισης των κατεχομένων ως κράτος.

Τι έκαναν στη Νέα Υόρκη;

Προκαλεί, λοιπόν, εύλογες απορίες η λίαν επιεικώς ελλιπέστατη τοποθέτηση του αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ στο Forum. Να σημειωθεί πως, θεσμικά, ο ΟΗΕ είναι υποχρεωμένος να υλοποιήσει τις αποφάσεις του και όχι να γίνεται ουρά της μιας ή της άλλης πλευράς.

Εκτός, πλέον, και αν η ηγεσία του ΟΗΕ έχει αποφασίσει να απεμπολήσει τις αποφάσεις του ΣΑ και να σταματήσει να προωθεί την επανένωση της μεγαλονήσου. Άραγε, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτές τις ημέρες που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, συζήτησε αυτό το θέμα; ‘Η περιορίστηκε να κάνει επικοινωνιακές φωτογραφήσεις – βιντεοσκοπήσεις και δημόσιες σχέσεις;

Ο ίδιος συναντήθηκε, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter, και με τον Α.Γκουτιέρες. Τι του είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για το Κυπριακό, για το οποίο δεν αναφέρει τίποτα στην ανάρτησή του; Και τι του απάντησε ο γ.γ. του ΟΗΕ;

Με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, συζητήσαμε για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ τον ενημέρωσα για την τουρκική προκλητικότητα, που εκδηλώνεται τόσο με την αναβάθμιση των παράνομων αξιώσεων, όσο και σε επίπεδο ρητορικής. https://t.co/0viiO92K3k pic.twitter.com/uX3FeStuNo

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 23, 2022

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος επίσης βρέθηκε στη Ν.Υόρκη και συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, της έθεσε το Κυπριακό; Να σημειωθεί ότι η Β.Νούλαντ, ως υφυπουργός Εξωτερικών και κατά την προεδρία Ομπάμα, δεν έχει αφήσει και τόσο καλό όνομα όσον αφορά το Κυπριακό.

Στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, συζητήσαμε με την ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ V. Nuland για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία και ενημερώθηκα για τη συζήτηση στο ΣΑ του ΟΗΕ για την Ουκρανία. #UNGA pic.twitter.com/IGUjL5XNtk

Nikos Dendias (@NikosDendias) September 22, 2022

Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι για πολλοστή φορά ο Ν.Δένδιας δε συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, και αρκείται στο επίπεδο της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Αντίθετα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τον είδε και πάλι, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

BM Genel Kurulu marjında ABD Dışişleri Bakanı Blinken'la ikili ilişkilerimizi ve başta Ukrayna’daki gelişmeler olmak üzere bölgesel konuları ele aldık.

Met @SecBlinken of USA on the margins of #UNGA77. Discussed bilateral issues, the war in Ukraine & regional developments. pic.twitter.com/bYFbi2uTNh

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) September 20, 2022

Μοναδική φορά που πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον Α.Μπλίνκεν, και όχι απλά μια διαδρομιστική χειραψία, ήταν πέρυσι όταν του πήγε «πεσκέσι» στην Ουάσιγκτον τη νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Μια συμφωνία, με την οποία η Αθήνα έδιδε ό,τι της ζητούσαν οι ΗΠΑ. Παρά ταύτα, ο Α.Μπλίνκεν προτιμά να συναντάται με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όχι με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.

Να σημειωθεί ότι το 2019, όταν και πάλι είχε υπογραφεί ανανεωμένη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο, είχε έλθει στην Αθήνα για να την υπογράψει μαζί με τον Ν.Δένδια. Ο Α.Μπλίνκεν, πάντως, έως τώρα δεν έχει εμφανιστεί εδώ.

Ανησυχία… αντιπροσώπου

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο πλαίσιο του Cyrpus Forum, το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Colin William Stewart, εξέφρασε την ανησυχία του πως δύσκολα θα επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη διευθέτηση του Κυπριακού.

Συμμετέχοντας σήμερα στη Λευκωσία, σε συζήτηση με θέμα «Συμπερίληψη: Απελευθερώνοντας τη δύναμη της διαφορετικότητας», ο C.Stewart τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολιτικό αδιέξοδο σε σχέση με το Κυπριακό και πως οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ μεταξύ τους.

«Δε θεωρώ ότι αυτό το αδιέξοδο είναι απαραίτητα ανυπέρβλητο μεσοπρόθεσμα, αλλά ρεαλιστικά δε βλέπω μεγάλη προοπτική για συνομιλίες πριν τις επικείμενες εκλογές στο νησί και στην περιοχή τον επόμενο χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι «και μετά από αυτές τις εκλογές, μπορεί να βρεθούμε σε ένα νέο πλαίσιο, καλύτερο ή χειρότερο. Είναι αδύνατο σε αυτό το σημείο να το προβλέψουμε».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως, «ενώ υπάρχει μια δυσμενής προοπτική για συνομιλίες σύντομα, υπάρχει κάτι πολύ πιο θεμελιώδες το οποίο διακυβεύεται αυτή τη στιγμή. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος ότι η επιλογή μιας αμοιβαία συμφωνημένης διευθέτησης του προβλήματος -με άλλα λόγια μια φόρμουλα για επανένωση του νησιού αποδεκτή και στις δύο πλευρές- “ξεθωριάζει” και δε θα είναι διαθέσιμη για πολύ ακόμα».

The post Ταφόπλακα στην επανένωση της Κύπρου – Τι ρόλο, επιτέλους, παίζει ο ΟΗΕ; appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα