ΤΑΙ: Ι. Σαββίδης- Απ’ τη Ρωσία με αγάπη η νέα ελληνική ολιγαρχία

20:55 7/1/2018 - Πηγή: Antinews

Στην πορεία του Ιβάν Σαββίδη αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του το αμερικανικό περιοδικό The American Interest. Σε αυτό γίνεται λόγος για τους "πολλούς και ασυνήθιστους ρόλους που έχει παίξει στη ζωή του", όπως μεγιστάνας στο χώρο των καπνικών προϊόντων σε Ευρώπη και Ασία, μέλος της ρωσικής Δούμας και άτομο του περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin. Όμως, όπως αναφέρει το περιοδικό, ανησυχητικός και μάλιστα για όλη την Ευρώπη, είναι ο τελευταίος ρόλος του: Αυτός του αμφιβόλου προέλευσης ολιγάρχη

στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί ο Ιβάν Σαββίδης έχει αποκτήσει εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μεγάλους οικονομικούς τομείς της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού της πόλης που αποτελεί πύλη για τα Βαλκάνια.

"Πώς ένας άνδρας που στα χαρτιά έχει περιουσία 760 εκατομμύρια δολάρια έχει επενδύσει σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία;", διερωτάται χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Το ΤΑΙ αναφέρει ότι πλέον από μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου θέτονται ευθέως ερωτήματα για το πώς κατόρθωσε να αποκτήσει αυτή την περιουσία, ενώ υπενθυμίζει ότι και ο ίδιος ο Αμερικάνος πρέσβης στη Ελλάδα Geoffrey Pyatt εξέφρασε δημοσίως ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι αυτός που φαίνεται. Τον χαρακτήρισε ως κάποιον που έχει μασκαρευτεί ως ο οικονομικός σωτήρας της Θεσσαλονίκης, αλλά στην πραγματικότητα προωθεί υπογείως τα συμφέροντα του Putin στο Αιγαίο. "Υπό αυτό το πρίσμα όλες οι δουλειές του Σαββίδη στην Ελλάδα δείχνουν να εξυπηρετούν την ατζέντα της Μόσχας", αναφέρει το άρθρο.

Έμφαση δίνεται από το ΤΑΙ στο γεγονός ότι ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας δεν είναι ο τυπικός Έλληνας ολιγάρχης, ο οποίος έχει σχέσεις με όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας και ο προσανατολισμός του είναι προς τη Δύση. "Ο Σαββίδης έχει γίνει έναν πιστό όργανο της ακροαριστερής κυβέρνησης, η οποία ανελίχτηκε στην εξουσία υποσχόμενη ότι θα επιβληθεί σε άτομα σαν αυτόν, αλλά αντιθέτως τους έδωσε την άδεια να ευδοκιμήσουν", σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό. Μάλιστα αναφέρει ότι για τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ιβάν Σαββίδης είναι "ημέτερος". Από την πλευρά του ο Σαββίδης σε συνεντεύξεις του συγκρίνει τον Τσίπρα με τον Putin, ενώ "προειδοποίησε" τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ότι "δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός.

Ο Σαββίδης είναι "το άγνωστο πρόσωπο" αναφέρει το ΤΑΙ, καθώς όπως υπενθυμίζει πριν μια σχεδόν δεκαετία ήταν άγνωστος και σχεδόν κανείς στην Ελλάδα δεν γνώριζε το όνομα του

Ολοκληρώνοντας το άρθρο, το περιοδικό τονίζει ότι η υπόθεση Σαββίδη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ένα πρόβλημα στη σημερινή Ελλάδα: Ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης που θεωρητικά είχαν στόχο να εκσυγχρονίσουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με όργανο τη λιτότητα δεν απέφεραν καρπούς αλλά άνοιξαν την πόρτα σε φιλόδοξους νέους ολιγάρχες.

"Μπορούμε ήδη να φανταστούμε μελλοντικούς αξιωματούχους της ΕΕ να παραξενεύονται για την σάπια κατάσταση της Ελλάδας, διερωτώμενοι πώς αυτό συνέβη ξανά".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα