Τεράστια ενεργειακή συμφωνία Κίνας- Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε με την Κίνα συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο, με ισχύ 30 ετών. Η συμφωνία μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της κινεζικής National Petroleum Corp (CNPC) συζητούταν εδώ και μια δεκαετία. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη τιμή, αλλά εκτιμάται ότι η αξία της συμφωνίας ξεπερνά τα 400 δις δολάρια. Η Ρωσία αναζητούσε μια εναλλακτική ενεργειακή αγορά

για το φυσικό αέριο, καθώς αντιμετωπίζει τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών κυρώσεων μετά την κρίση στην Ουκρανία. Οι μετοχές της Gazprom αυξήθηκαν κατά 2% μετά τη συμφωνία.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη σε μια σύνοδο στη Σαγκάη, θα παρέχει στην Κίνα ως και 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, μέσω ενός νέου ανατολικού αγωγού ο οποίος θα συνδέει τις δύο χώρες μέσω Σιβηρίας. Η βασική διαφωνία ήταν στην τιμή και η Κίνα πιστεύεται ότι έκανε «σκληρά παζάρια». Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια έχει βρει άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου. Το Τουρκμενιστάν είναι τώρα ο μεγαλύτερος εξωτερικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας, ενώ πέρυσι άρχισε να εισάγει φυσικό αέριο από τη Μιανμάρ .
«Η όλη συμφωνία έχει συμβολική αξία - λέει ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να συνεργαστούν. Για παράδειγμα, υπήρχαν και άλλα στοιχεία, όπως η κινεζική συμμετοχή στις ρωσικές υποδομές μεταφορών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» σχολιάζει ο Rain Newton-Smith, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Oxford Economics. «Είναι παρόμοια, με πολλούς τρόπους, με τις επενδύσεις της Κίνας στην Αφρική, όπου υπάρχει ένα σκληρό παζάρι για την τιμή των πρώτων υλών, αλλά στη συνέχεια παρέχουν υποδομή για τις οικονομίες με τις οποίες κάνουν δουλειές».

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο ήταν η κατασκευή των αγωγών στην Κίνα. Επί του παρόντος, υπάρχει ένας πλήρης αγωγός που διασχίζει την Άπω Ανατολή της Ρωσίας ως τα κινεζικά σύνορα, που ονομάζεται «Η Δύναμη της Σιβηρίας». Ξεκίνησε το 2007, τρία χρόνια αφότου η Gazprom και η CNPC υπέγραψαν την αρχική συμφωνία τους το 2004. Αλλά η χρηματοδότηση των 22- 30 δις δολαρίων για το κόστος αποστολής στην Κίνα υπήρξε κεντρικό σημείο στις τελευταίες συζητήσεις. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, με διμερείς εμπορικές ροές των 90 δις δολαρίων το 2013.
Οι δύο γείτονες έχουν ως στόχο να διπλασιάσουν τον όγκο σε 200 δις δολ. σε διάστημα δέκα ετών.

http://www.bbc.com/news/business-27503017

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα