Τέρμα τα ευρω-ψιλά;

Το ενδεχόμενο απόσυρσης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρει, τα κέρματα του ενός και δύο σεντς έχουν κοστίσει στην ευρωζώνη 1,4 δις από το 2002.

Η Επιτροπή μελετά τέσσερα πιθανά σενάρια για τα κέρματα, με βάση μια ανάλυση κόστους-οφέλους από τη χρήση τους:

το να παραμείνουν, να δημιουργηθούν φθηνότερες εκδόσεις τους, ή να γίνει μια ταχεία ή σταδιακή απόσυρση.

Κάποιοι φοβούνται ότι η αλλαγή αυτή θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού, δεδομένου ότι τα μικρής αξίας κέρματα αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνόλου των νομισμάτων που κυκλοφορούν, καθώς οι τιμές αναπόφευκτα θα στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω. Ενώ το κόστος της κοπής των κερμάτων υποστηρίζει μάλλον την απόσυρσή τους, πρέπει να «εξισορροπηθούν και άλλοι παράγοντες, κυρίως η αρνητική αντίδραση του κοινού που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι κανόνες στρογγυλοποίησης», αναφέρει η δήλωση.

Η Επιτροπή θα εξετάσει το θέμα με τα κράτη μέλη για να δει αν θα προκύψει μια «σαφής προτίμηση για μια νομοθετική πρόταση». Εκτός από τα κέρματα του ενός και δύο λεπτών του ευρώ, υπάρχουν κέρματα των πέντε, 10, 20 και 50 λεπτών. Από τον Ιανουάριο του 2002, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν εκδώσει πάνω από 45,8 δισ. ευρώ τους ενός και των δύο λεπτών, που ισοδυναμεί με 137 κέρματα ανά κάτοικο, σύμφωνα με την Επιτροπή.

business.inquirer

Keywords
Τυχαία Θέματα