Θα μας κάνουν Νιγηρία;

Περίεργα παιχνίδια του ΔΝΤ και της Αμερικής στην Νιγηρία

Η Νιγηρία αποτελεί την  πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα, και τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα  της μαύρης ηπείρου. Η πρόσφατη ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει τις επιδοτήσεις καυσίμων, δεν αφορά μόνο στην διαφθορά, όπως είπε ο πρόεδρος Goodluck Jonathan, αλλά έχει να κάνει και με ένα σκοτεινό παιχνίδι που παίζει το ΔΝΤ. Ο μεγάλος ηττημένος, εκτός από τον λαό της Νιγηρίας, φαίνεται πως

είναι η Κίνα.

Η Νιγηρία παράγει ελαφρύ αργό πετρέλαιο υψηλής ποιότητας, και είναι η 12η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, επί ίσοις όροις με το Κουβέιτ, ενώ είναι και η 5η μεγαλύτερη προμηθεύτρια των ΗΠΑ. Σήμερα όμως οδεύει προς το πολιτικό και κοινωνικό χάος.

Παρά τον πετρελαϊκό της πλούτο, η χώρα είναι μια από τις πιο φτωχές της Αφρικής. Το πετρέλαιο της το εκμεταλλεύονται οι Αγγλοαμερικανικές Shell, Mobil, Chevron, Texaco, ενώ μια μικρή παρουσία έχει και η ιταλική Agip. Πρόσφατα, κάποιες κινεζικές κρατικές εταιρίες προχώρησαν σε συμφωνίες εκμετάλλευσης και κατασκευής υποδομών με την νιγηριανή κυβέρνηση.

Αν και η Νιγηρία παράγει αρκετό πετρέλαιο ώστε με τα έσοδα να μπορεί να διαθέτει πλούσιες υποδομές, η κυβέρνηση έχει αφήσει τον τομέα της διύλισης να περιπέσει σε ανυποληψία. Η συνέπεια αυτής της πολιτικής  είναι να χρειάζεται να εισάγονται η βενζίνη, και όλα τα υπόλοιπα παράγωγα του πετρελαίου! Και για να βοηθηθεί ο πληθυσμός, η μέχρι τώρα πολιτική ήταν να επιδοτούνται οι αγορές καυσίμων.

Την 1/1/2012 όμως, και  χωρίς καμιά προειδοποίηση, ο πρόεδρος Goodluck Jonathan κατάργησε τις επιδοτήσεις.

Η τιμή της βενζίνης τριπλασιάστηκε μέσα σε ελάχιστες ώρες, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και το κόστος σχεδόν των πάντων. Η αιτιολογία της κυβέρνησης ήταν ότι έτσι θα καταπολεμηθεί η κρατική διαφθορά.

Η ενέργεια όμως αυτή πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα, με αποτέλεσμα να φρενάρει η οικονομική ζωή. Μετά από μια μικρή υποχώρηση του προέδρου, τα συνδικάτα ανακάλεσαν τις κινητοποιήσεις τους, αλλά στην συνέχεια η κυβέρνηση έβγαλε τον στρατό στους δρόμους για να «επιβάλει την τάξη». Όλα αυτά, την ίδια ώρα που η ισλαμική φονταμενταλιστική οργάνωση Boko Haram προχωρούσε σε μια σειρά από δολοφονικές βομβιστικές επιθέσεις, σπέρνοντας τον θάνατο σε Χριστιανούς, και το χάος στην χώρα.

Αυτό που δεν έγινε γνωστό στην διεθνή κοινή γνώμη, είναι ο σκοτεινός ρόλος του ΔΝΤ. Κατά «σύμπτωση», η επικεφαλής του ταμείου Christine Lagarde βρέθηκε στο Λάγκος λίγες μόλις ημέρες πριν την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τις επιδοτήσεις. Όπως φαίνεται, το ΔΝΤ και η κυβέρνηση ήταν προσεχτικοί στο να μην μαθευτεί η απαίτηση να διακοπούν οι επιδοτήσεις καυσίμων, όπως έγινε στην Τυνησία με τις επιδοτήσεις τροφίμων, η διακοπή των οποίων οδήγησε στην αραβική άνοιξη.

Κατά την επίσκεψή της, η Lagarde στήριξε τις πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς του Νιγηριανού προέδρου, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που πείστηκαν για τις προθέσεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα