Τι περιμένει ο Σαμαράς από τον Ομπάμα

14:33 6/8/2013 - Πηγή: Antinews

Τα μέγιστα οφέλη επιδιώκει να αποκομίσει από την επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που το μεσημέρι της Πέμπτης τοπική ώρα (ώρα Ελλάδος 22:00), θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, γίνονται μόλις 40 μέρες περίπου πριν από τις εκλογές

στη Γερμανία και αυτός ο συμβολισμός έχει ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία.

Η ελληνική πλευρά επενδύει πολλά και στην αλλαγή στάσης των ΗΠΑ έναντι της χώρας μας και ο Αντ. Σαμαράς είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί ουσιαστικά, σε βάσει ειλικρίνειας, με την υπερατλαντική υπερδύναμη, ώστε να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί.

Η αντίληψη Σαμαρά και Ομπάμα για την συνταγή της κρίσης είναι κοινή: Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λιτότητα και επιβάλλεται να δοθούν αναπτυξιακές ενέσεις, ώστε να αρχίσει να κινείται η οικονομία.

Αναμφίβολα και οι δυο πλευρές εκτιμούν ότι η συνταγή της λιτότητας που ασπάζεται και επιβάλλει το προτεσταντικό Βερολίνο, έχει αποτύχει. Και ως εκ τούτου χρειάζεται μια αναθεώρηση της γραμμής πλεύσης. Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ που ξεκίνησε το 2008, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα, για να υπάρξει και στην Ε.Ε. μια αναθεώρηση της πολιτικής που ασκείται.

Ο Σαμαράς αυτό θα προσπαθήσει να κερδίσει: την ενεργή και ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση να κερδίσει το στοίχημα. Σε καμία περίπτωση ο Σαμαράς, που επισκέπτεται για πρώτη φορά τις ΗΠΑ ως πρωθυπουργός, δεν θέλει να χαθεί η ευκαιρία και δεν επιθυμεί να μετατραπεί το ταξίδι του απλά σε αφορμή για φωτογραφίες (photo opportunities).

Πολλά θα ειπωθούν για την οικονομία και για την επιθυμία των ΗΠΑ να εμπλακούν στις ιδιωτικοποιήσεις, στον τραπεζικό τομέα και αλλού. Το βασικό όπλο που έχει ο πρωθυπουργός στα χέρια του είναι αυτό της ενέργειας.

Η πλευρά των ΗΠΑ ενδιαφέρεται σφόδρα για τα μελλοντικά, όταν και εφόσον εντοπισθούν, κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και επιθυμεί να έχουν κυρίαρχο ρόλο οι αμερικανικές εταιρείες.

Από την άλλη πλευρά ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επαναλάβει και ενώπιον του Ομπάμα τη σημασία που έχει για τα δυτικά συμφέροντα η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, ενώ θα παρουσιάσει εν συντομία το σχέδιο για το πώς η χώρα μας μπορεί μελλοντικά να μετατραπεί σε ασφαλή κόμβο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Παράλληλα, από τη στιγμή που αποχώρησε η ρωσική Gazprom από τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ο Αντ. Σαμαράς είναι πιθανόν να διεκδικήσει από την Ουάσιγκτον ενεργότερο ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση αυτή.

Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και για τη συζήτηση για τα εθνικά θέματα, καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ενεργοποιηθούν για το Κυπριακό πολύ έντονα τον Οκτώβριο, ενώ στο τραπέζι, εκτός από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα τεθεί και το Σκοπιανό, με την αμερικανική πλευρά να επιθυμεί να κλείσει ο συγκεκριμένος φάκελος όσο πιο γρήγορα γίνεται με ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα