«Τι θα γίνει με την εταιρεία ALAPIS του ομίλου Λαυρεντιάδη;»

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Από τον Οκτώβριο 2011 βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια από τους υπεύθυνους της εταιρείας ALAPIS για την υλοποίηση ενός σχεδίου, ώστε να οδηγηθεί η εταιρεία σε  «αναίμακτη» πτώχευση,

με προφανή στόχο να κλείσει το κεφάλαιο ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ-ALAPIS  και να κουκουλωθεί το τεράστιο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που συντηρήθηκε με την ανοχή και τη συμμετοχή των κυβερνήσεων ΝΔ & ΠΑΣΟΚ.

Η ALAPIS  μια επιχείρηση με τεράστιες σύγχρονες υποδομές, με εξειδικευμένο προσωπικό, που πλησιάζει τους 1500 εργαζόμενους, με πληθώρα (200) γεννόσημων αλλά και πρωτοτύπων σκευασμάτων, με άντληση από το επενδυτικό κοινό τη 3ετία 2007-09 1,25 δις ευρώ ( το 66% προέρχεται από μικροεπενδυτές), με τεράστιες κερδοφορίες το ίδιο χρονικό διάστημα, οδηγείται μετά από αίτηση της στην υπαγωγή  στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα !

Παράλληλα η διοίκηση της εταιρείας εφαρμόζει οργανωμένο σχέδιο για την εξόντωση των εργαζομένων όπως μας καταγγέλλουν οι ίδιοι και το σωματείο τους αλλά κι οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις τους (ΠΟΙΕ & ΟΕΦΣΕΕ) καθώς και η ΓΣΕΕ.

Το σωματείο των εργαζομένων στην ALAPIS μας ενημερώνει πως οι εργαζόμενοι εκβιάζονται για να υπογράψουν αναθεωρημένες ατομικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν μειώσεις μισθών έως και 30% ενώ έχουν ξεκινήσει οι απολύσεις που σύμφωνα με τα λεγόμενα της επιχείρησης θα φτάσουν το 50%.  Παράλληλα, στο σχέδιο προβλέπεται και η εισαγωγή από την 1/1/2012 στην διαθεσιμότητα του 80% του προσωπικού με προτεραιότητα όσων δεν δέχονται τη μείωση του μισθού τους.

Η στάση των εκπροσώπων του ομίλου είναι άκρως προκλητική, αρνούνται κάθε δέσμευση για  το μέλλον των εργαζομένων, ακόμα και μπροστά στη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας στη πρόσφατη, άκαρπη, 3μερή διαμεσολαβητική προσπάθεια, που πραγματοποιήθηκε στις 29/11/11 μετά από αίτημα των Ομοσπονδιών του κλάδου, ενώ στην επανάληψή της την 7/12/2011 δεν προσήλθαν καν, απαξιώνοντας τον θεσμό της διαμεσολάβησης, αλλά και την ίδια την πολιτική ηγεσία του ΥΕΚΑ!

Άξιο απορίας, αλλά και διερεύνησης παραμένει το γεγονός το πώς μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία περίπου 900 εκ ευρώ μέσα σε λίγους μήνες κατρακύλησε στην αξία των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Άξια απορίας, αλλά και διερεύνησης είναι και η μη παρέμβαση της ανεξάρτητης επιτροπής της κεφαλαιαγοράς για ένα τέτοιο γεγονός.

Κατόπιν αυτών,

ερωτάσθε  κ. κ.  Υπουργοί:

Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεσθε θα λάβετε και πότε για τη προστασία των 1500 εργαζομένων και την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους ;Γιατί μετά τις 3 άκαρπες 3μερείς διαμεσολαβητικές προσπάθειες στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την προκλητική στάση της επιχείρησης το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια διοικητικής κύρωσης ή οποιουδήποτε ελέγχου των καταγγελιών της Π.Ο.Ι.Ε. ?Θα διενεργηθούν αρμοδίως από το Σ.ΕΠ.Ε. έλεγχοι για
Keywords
Τυχαία Θέματα