Τι θα γίνει με τις τράπεζες;

Όπως γνωρίζουν οι καλά μυημένοι στα οικονομικά, όποιος ελέγχει το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας ουσιαστικά ελέγχει και την επιχειρηματικότητα. Είτε αυτή είναι υγιής είτε είναι βρόμικη, διαπλεκόμενη όπως λέμε εδώ στο Ελάντα.

Στις περισσότερες χώρες οι τραπεζίτες καθορίζουν μέσω των δανείων που χορηγούν και των επενδύσεων που στηρίζουν, το πώς θα κινηθούν οι επιχειρηματίες, ποιοι θα ανέβουν και ποιοι θα κατέβουν. Στη χώρα μας είναι γεγονός ότι τα επιχειρηματικά τζάκια παλαιά και νέα στηρίχθηκαν στο τραπεζικό σύστημα για

να γίνουν μεγάλα και να κυριαρχήσουν στην οικονομία.

Για σκεφτείτε πόσοι επιχειρηματίες, ικανοί αλλά και λαμόγια, στηρίχθηκαν στο τραπεζικό σύστημα. Και καλά, η υγιής επιχειρηματικότητα, οι άνθρωποι του μόχθου που δίνουν δουλειές σε χιλιάδες άλλους καλό είναι να στηριχθούν και να ενισχυθούν. Η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη από εταιρείες που στηρίζονται σε υγιείς βάσεις, που παίρνουν δάνεια και τα αποπληρώνουν στην ώρα τους, που έχουν κέρδη και τα μοιράζονται με τους υπαλλήλους τους.

Δυστυχώς το οικονομικό σύστημα στην Κολομβία των Βαλκανίων στηρίχθηκε στο σαθρό επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο έχει την εξής μορφή: Ένα έξυπνο λαμόγιο με πολιτικές και οικονομικές άκρες, πάει στο κράτος και παίρνει επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια παίρνει και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, κάνει κάποιες ψευτοεπενδύσεις αλλά τα περισσότερα τα τρώει στην Ψαρρού και την Αράχοβα. Ξανθιές χαζογκόμενες συνωστίζονται στις πόρτες των επιχειρηματιών του… πισινού που ξεκοκαλίζουν τα τραπεζικά δάνεια, κάνουν διακοπές στο Άσπεν, κυκλοφορούν με Πόρσε και Λαμποργκίνι αλλά παθαίνουν και μια… αμνησία. Ξεχνούν να πληρώσουν τα δάνεια, κανείς δεν τους ενοχλεί (μέχρι τώρα τουλάχιστον), στο τέλος βαράνε κι ένα κανόνι και οι τραπεζίτες μένουν με κάτι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, με ακίνητα που δεν πωλούνται ούτε σε Αλβανούς και με ένα φέσι που δεν έχει προηγούμενο.

Στη βαλκανική χώρα που θέλει να είναι ευρωπαϊκή αλλά ποτέ δεν αποδεικνύει ότι το αξίζει, κυνηγιέται ο κακόμοιρος που αγόρασε ένα σπιτάκι και δεν μπορεί να το πληρώσει αλλά τη γλιτώνει το μεγαλολαμόγιο που χρωστά εκατομμύρια. Σκεφτείτε μόνο πόσα χρωστάνε οι ποδοσφαιρικές εταιρείες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διάφοροι λαθρόβιοι τύποι που ξαφνικά βρέθηκαν με περιουσίες από το πουθενά αλλά και τα ίδια τα κόμματα.

Τα «τεφτέρια» των τραπεζών έχουν γεμίσει από φέσια τα οποία πιθανότατα δεν θα τα δουν ποτέ ή θα πρέπει να στείλουν πολύ κόσμο φυλακή. Ωστόσο, οι τραπεζίτες στην Ελλάδα έχουν στα χέρια τους μια ωρολογιακή βόμβα. Αν θέλουν ή αν πιεστούν μπορούν να τινάξουν το σύστημα στον αέρα, τα τζάκια, τη διαπλοκή, όλη την Εκάλη και τη Φιλοθέη μαζί. Μέχρι τώρα δεν το έχουν κάνει, όμως, τι γίνεται τώρα που οι τράπεζες είναι ουσιαστικές πεθαμένες; Τι θα γίνει τώρα που η ανακεφαλαιοποίησή τους είναι υποχρεωτική και μπορεί να απαιτηθούν 15-25 δις ευρώ;

Υπό κανονικές συνθήκες ο ESM που θα βάλει τα λεφτά θα αποκτήσει και τον έλεγχο των τραπεζών και οι παλιοί μέτοχοι, είτε είναι ιδιώτες είτε είναι το ελληνικό δημόσιο περιορίζονται σημαντικά. Ορισμένοι από αυτούς μετά την ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να πάψουν να παίζουν ενεργό ρόλο. Οι τράπεζες θα εισφερθούν στο νέο Ταμείο που θα συσταθεί για την αποπληρωμή του χρέους, αφού πρώτα γίνουν bad bank με τα assets τα οποία είναι κακά να αφήνονται στο ελληνικό δημόσιο. Το Ταμείο οφείλει να προχωρήσει στην πώλησή τους ώστε να εισπράξει το δημόσιο ένα σημαντικό ποσό με το οποίο θα πληρωθεί ο ESM για τα 80 και πλέον δις.

Κανείς βεβαίως δεν είναι σίγουρος τώρα αν θα γίνει κούρεμα των καταθέσεων σε βάθος χρόνου και πόσο θα είναι αυτό. Θεωρητικά δεν θα γίνει αφού η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται με bail out όμως κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον.

Αν λοιπόν έρθουν κάποιοι επενδυτές, ίσως και ξένες τράπεζες και αποκτήσουν τις ελληνικές τότε αλλάζει το επιχειρηματικό σύστημα στην Ελλάδα.

Όποιος αποκτήσει τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών θα μπορέσει να αλλάξει και τον χάρτη των εταιρειών στη χώρα. Τα λαμόγια τρέμουν μήπως οι νέοι παίκτες τους τσακίσουν και κάνουν τα πάντα για να μην αλλάξει το σύστημα. Για σκεφτείτε π.χ. να έρθει ο νέος μεγαλομέτοχος και να απαιτήσει τα θαλασσοδάνεια στο χώρο των media ή των κατασκευών; Για σκεφτείτε τι θα γίνει αν έρθουν και δώσουν δανειοδότηση σε άλλους επιχειρηματίες που βγάζουν υγεία, έχουν όραμα και δεν θέλουν να αποτελέσουν το νέο σύστημα διαπλοκής;

Εν κατακλείδι, αυτό που έγινε τους τελευταίους μήνες στο οικονομικό και τραπεζικό σύστημα μπορεί να αλλάξει ριζικά τον επιχειρηματικό χάρτη της Ελλάδας. Κάποιοι βλέπουν ότι μπορεί να γίνει πιο υγιές, άλλοι ότι οι παλιοί επιχειρηματίες δεν έχουν ανάγκη αφού έβγαλαν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό. Το σίγουρο είναι ότι φέτος θα… αναστενάξει η Μύκονος από την αγωνία ορισμένων!

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα