Την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής ζητεί ευρωπαίος επίτροπος

Το νεο-ναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα θα πρέπει να απαγορευτεί, εξαιτίας μιας σειράς ρατσιστικών εγκλημάτων κατά μεταναστών, δήλωσε ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς. Όπως είπε, οι επιθέσεις νεοναζί, οι οποίες περιλαμβάνουν το μαχαίρωμα μέχρι θανάτου ενός Πακιστανού μετανάστη, αποτελούν μια σοβαρή απειλή για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

«Η

Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα κανονικό δημοκρατικό πολιτικό κόμμα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο» είπε ο Μούιζνιεκς στους Financial Times. «Είναι σαφές ότι όταν δεν είναι μόνο βαθμοφόροι και οπλίτες, αλλά και μέλη του κοινοβουλίου που συμμετέχουν σε πράξεις βίας, είναι μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία».

Ο Μούιζνιεκς είπε ότι ως πρώτο βήμα θα πρέπει να διωχθούν ατομικά τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος για τα εγκλήματά τους και στη συνέχεια θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η πολιτική ομάδα συνολικά. «Είναι σαφώς νόμιμο και δυνατό να απαγορευθεί η Χρυσή Αυγή, βάσει τόσο του εσωτερικού ελληνικού δικαίου όσο και του διεθνούς» είπε.

Η Χρυσή Αυγή, σημειώνει η εφημερίδα, μπήκε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο στις γενικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, κερδίζοντας 7 τοις εκατό των ψήφων. Ωστόσο, από τότε έχει κερδίσει την υποστήριξη περίπου του 11-12 τοις εκατό. «Η στήριξη προέρχεται κυρίως από Έλληνες χαμηλού εισοδήματος που έγιναν φτωχότεροι και πιο περιθωριοποιημένοι από την κρίση. Αλλά οι κοινωνικοί επιστήμονες λένε ότι κερδίζει υποστηρικτές σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, λόγω της ταπείνωσης που αισθάνονται πολλοί Έλληνες που θεωρούν ότι έγιναν ‘προτεκτοράτο της ΕΕ’».

Μια λεπτομερής έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης την Τρίτη σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα υπογράμμισε μια σειρά από περιστατικά στα οποία οι μετανάστες εργαζόμενοι έχουν σκοτωθεί, έχουν παραβιάσει τα δικαιώματά τους ή έχουν ταπεινωθεί από τα μέλη του νεο-ναζιστικού κόμματος. «Ένας από τους μετανάστες θύματα της ρατσιστικής βίας είχε όλη την πλάτη του σημαδεμένη από τους δράστες με τα αρχικά ΧΑ», αναφέρει η έκθεση. Σήμερα υπάρχουν λιγότεροι μετανάστες στην Ελλάδα από ό, τι πριν από ένα χρόνο, ως αποτέλεσμα αυτών των βίαιων επιθέσεων. Η πακιστανική κοινότητα, ειδικότερα, έχει συρρικνωθεί σημαντικά λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας και των δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής, σημειώνεται.

Για το κύμα των επιθέσεων, ωστόσο, δεν μπορεί να κατηγορηθεί μόνο η εμφάνιση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, είπε ο Μούιζνιεκς. Ο Επίτροπος τόνισε ότι το πρόβλημα του ρατσισμού προϋπήρχε, και πριν η Χρυσή Αυγή μπει στο κοινοβούλιο.

ft.com

Keywords
Τυχαία Θέματα