Το αυτογκόλ της ΕΛΣΤΑΤ «εκτόξευσε» το χρέος…

Να τινάξει στον αέρα τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη του ελληνικού δημόσιου χρέους και να καταστήσει ακόμα δυσκολότερη την εξεύρεση μιας φόρμουλας που θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του «κατάφερε» η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), αναθεωρώντας τον περασμένο Οκτώβριο τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας.

Αναθεώρηση η οποία «εκτόξευσε» το δημόσιο χρέος του 2013 σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα, στο εφιαλτικό 189,1%, και έγινε μόλις έξι μήνες από την προηγούμενη

αναπροσαρμογή, χωρίς να έχουν αμφισβητηθεί η ορθότητα και η αξιοπιστία των δεδομένων που παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αντιθέτως, τα εαρινά στοιχεία είχαν υιοθετηθεί ανεπιφύλακτα από τη Eurostat και είχαν δημοσιευτεί χωρίς αστερίσκους.

Το ζήτημα αναδείχθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στη διάρκεια ακρόασης του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Μάλιστα, ο κ. Γεωργίου δέχθηκε επίσης έντονη κριτική για το θέμα αυτό τόσο από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη και τη βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Ασημίνα Ξηροτύρη όσο και από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε οδηγηθεί σε «ναυάγιο» η 12ωρη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Η δυστοκία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των Ευρωπαίων εταίρων μας να καταλήξουν σε λύση για το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους μας δεν οφείλεται μόνο στις μεταξύ τους διαφωνίες και στην πολύ βαθιά ύφεση, η οποία διέψευσε τις προ μηνών προβλέψεις τους. Προέκυψε και από την τελευταία απρόσμενη αναθεώρηση των ετήσιων εθνικών λογαριασμών, την οποία δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ στις 5 Οκτωβρίου, βάζοντας «φωτιά» στους μέχρι τότε υπολογισμούς για την πορεία βασικών δημοσιονομικών μεγεθών.

Η επίμαχη ανακοίνωση έγινε μόλις τέσσερις ημέρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2013 στη Βουλή και υπέσκαψε βασικές προβλέψεις του, καθώς άλλαξε τα δεδομένα για τα έτη 2010 και 2011. Συγκεκριμένα:

*Επαναπροσδιόρισε την ύφεση του 2010 στο 4,9%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για 3,5% – διαφορά, αν μη τι άλλο, θεαματική!

*Αύξησε και την ύφεση του 2011 κατά 0,2%, ανεβάζοντάς τη στο 7,1% (σε αγοραίες τιμές).

*Η επιδείνωση της περσινής ύφεσης συνέβαλε στην αύξηση του ελλείμματος του 2011 (19,7 δισ.) ως ποσοστού του ΑΕΠ από το 9,1% στο 9,4%. Έτσι, η ΕΛΣΤΑΤ κατέστησε την Ελλάδα «τη μόνη χώρα από τις 27 της Ε.Ε. που για το διάστημα 2010-2011 παρουσίασε αύξηση του ελλείμματος», όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή.

*Ο λόγος χρέους/ΑΕΠ επιδεινώθηκε και αυτός κατά 3,4% το 2010 και 5,3% το 2011. Είναι μακράν η μεγαλύτερη αναθεώρηση χρέους στην Ε.Ε. μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2012, όπως δείχνουν οι πίνακες της Eurostat. Αρκεί να αναφερθεί ότι η δεύτερη μεγαλύτερη επί τα χείρω αναθεώρηση έγινε στην Ισπανία και την Ουγγαρία και ήταν μόλις +0,8% για το χρέος του 2011!

Η σύγκριση

Οι παραπάνω ανατροπές οδήγησαν σε δ

Keywords
Τυχαία Θέματα